Sari la conținut

Sarcina extrauterină sau ectopică. Cauze, simptome, tratament

Unul dintre cele mai nefericite momente prin care poate trece o femeie este sarcina extrauterină. I se mai spune și sarcină ectopică, iar frecvența de apariție, în întreaga lume, este de 1 la 100.

Sarcină extrauterină sau ectopică rezultă în urma implantării ovulului fecundat în altă parte decât în mucoasa uterină. El se poate implanta în ovare, cavitatea abdominală sau trompele uterine, aceasta din ultima locaţie reprezentând 95% dintre cazurile de sarcină ectopică (tubară).

Atunci când ovulul este fecundat de spermatozoid, evenimentul se produce la nivelul trompei uterine. Apoi, ovulul fecundat porneşte către uter, urmând să se implanteze în mucoasa acestuia. Însă, în anumite situaţii, ovulul fecundat nu mai ajunge în uter, împotmolindu-se pe drum. De ce?
Spre exemplu, interiorul trompei uterine este aglomerat de falduri contorsionate şi răsucite care îngreunează traseul ovulului, prinzându-l ca în chingi şi forţându-l să se implanteze aici. Mediul nu este propice, însă zigotul, în dezvoltarea sa începe să crească şi să secrete anumiţi hormoni, specifici sarcinii, care stimulează aprovizionarea cu sânge a trompei.

►Citește și Cum se hrănește embrionul?

Prin urmare, vasele din această zonă încep să sângereze, iar pe măsură ce embrionul capătă proporţii, trompa se dilată peste capacitatea ei, determinând apariţia hemoragiei. În situaţii mai grave, trompa chiar se poate rupe, punând în pericol viaţa femeii.

Care sunt cauzele sarcinii extrauterine?

Nu se ştie cu exactitate ce determină apariţia acestei anomalii, însă specialiştii tind să creadă că afecţiunile inflamatorii pelvine, infecţiile, apendicită, endometrioza şi absenţa unuia dintre ovare sunt principalele motive.

Cum se stabilește diagnosticul de sarcină extrauterină?

Analiza de sânge care confirmă că o femeie este însărcinată se numește testul hCG cantitativ, numit și beta hCG. Când ajunge la puţin peste 1000 de unităţi înseamnă că sarcina este vizibilă ecografic în uter. Dacă nu se vede în uter, apare suspiciunea de sarcină extrauterină, confirmată după o scurtă vreme tot ecografic.

►Citește și Cât trebuie să treacă de la sarcina ectopică ca să încerci din nou

Ce tratamente se aplică în cazul sarcinii extrauterine?

În momentul în care se confirmă sarcina extrauterină, există tratamente medicamentoase menite să oprească sarcina din a creşte, pentru a nu se rupe trompa şi a avea alt tip de complicaţii.

De cele mai multe ori, sarcinile extrauterine apar în urma unei patologii deja existente (80% din cazuri), cel mai degrabă la nivelul trompelor uterine – hidrosalpinx-ul (acumularea de lichid) este una dintre aceste complicaţii.

De reținut! Sarcina extrauterină nu poate fi prevenită, este însă important să se intervină cât mai repede în remedierea situaţiei.

Simptomele sarcinii extrauterine

O femeie care are o sarcină extrauterină este posibil să prezinte sângerare vaginală de culoare maro închis, dureri abdominale, spasm intestinal, hemoragie internă, crampe severe, nevoie imperioasă de a urină, ameţeală, leşin.
Important! La primele semne și suspixiuni trebuie să te prezinți de urgență la medic. Dacă nu este diagnosticată timpuriu, sarcină ectopică poate evolua fatal, fiind una dintre principalele cauze de deces în secţiile de obstetrică. Nu există nici o şansă ca o sarcină extrauterină să poată fi dusă la termen sau să ajungă la un stadiu în care fătul să mai poată fi salvat. În plus, sunt rare cazurile în care feţii extrauterini se dezvolta peste 3 luni.
Medicul intervine chirurgical, extrăgând embrionul. În cazurile grave, în care a avut loc o hemoragie masivă, va fi nevoie de extirparea trompei sau chiar a ovarului aferent.

Sursa: WebMED

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!