Sari la conținut

Sarcina si kilogramele in plus

De la celebrul: daca esti insarcinata trebuie sa mananci pentru doi si pana la un kilogram in plus pe luna, exista zeci de idei despre acumularea de kilograme in cursul sarcinii. Unele sunt false, altele sunt corecte, altele sunt undeva la mijloc. Le luam pe rand si analizam fiecare detaliu in parte. Afla cum iti pastrezi silueta in timpul sarcinii, aici.

Senzatia de foame

Este normal ca din prima luna de sarcina femeia sa resimta un apetit crescut. Acesta este unul din efectele induse de hormonii care sustin sarcina si are ca scop asigurarea necesarului de nutrienti de care are nevoie organismul pentru a sustine evolutia embrionului si a fatului, dar si toate fenomenele conexe. De la cresterea in volum a uterului, pana la procesul (foarte complicat si mare consumator de energie), al formarii si intrarii in functiune a placentei, pana la acumularea de lichid amniotic si la depozitele de grasime care uterior vor repezenta „materia prima” pentru perioada de lactatie.

In cursul sarcinii nu trebuie sa mananci pentru doi! Necesarul de calorii in plus al femeii insarcinate este in limite destul de stranse. In nici un caz nu este nevoie sa mananci pentru doi. Aici apare si primul mare conflict. Apetitul este cu mult mai mare, asa ca trebuie sa manifesti atentie, prudenta si discernamanat fata de ceea ce si cat mananci.

Cresterea in gerutate este difertita de la un trimestru la altul, iar fiecare femeie are ritmul ei. Sunt situatii in care in primul trimestru chiar poti pierde unul-doua kilograme din cauza greturilor si a varsaturilor.

In al doilea trimestru situatia revine la normal, in ceea ce priveste greturile, pentru cea mai mare majoritate a femeilor. In aceasta perioada apar si faimoasele „dorinte”, dar si reactiile de respingere a unor alimente. Nu te priva de aceste pofte, dar nu exagera. Cel mai bun ritm este cel al meselor mici si dese, cu pauze complete, in care nu mananci nimic, doua- trei ore. In medie pana in luna a sasea de sarcina femeile pot avea cu intre cinci si sapte kilograme in plus, ceea ce este considerat normal si sanatos.

In al treilea trimestru de sarcina lucrurile se schimba destul de mult. Cresterea in greutate poate sa fie si de 1,5 kilograme pe luna, in total adunandu-se 12-14 kilograme in plus. Ultima luna este cea mai grea, din acest punct de vedere, pentru ca, data fiind situatia, vei face foarte putina miscare, iar apetitul o ia razna, astfel ca poti avea surprize dintre cele mai neplacute.

Reapartitia kilogramelor acumulate in timpul sarcinii

Kilogramele acumulate se repartizeaza diferit si in nici un caz jumatate la mama, jumatate la copil cum gresit cred unele mame.

Copilul acumuleaza 3-4 kilograme, uterul, prin dezvoltarea sa inseamna circa un kilogram, placenta are in medie 500 de grame, la care se adauga lichidul amniotic si retentia generala de lichide care poate ajunge pana la 3 kilograme. Toate acestea se pierd la nastere.

Raman cele 2-3 kilograme de tesut adipos, care reprezinta rezerva de grasime necesara alaptarii. Acestea sunt date statistice si sunt raportate la o situatie standard in care acumularea de kilograme in timpul sarcinii a fost de circa 12 kilograme.  

O dieta sanatoasa este cea mai buna cale pentru a te pastra in forma pe parcursul sarcinii, fara a acumula prea multe kilograme peste cele care sunt absolut necesare.

Problemele raman insa si dupa nastere, cand apetitul este crescut, mai ales in cazul mamelor care alapteaza, astfel ca cea mai buna solutie este o dieta echilibrata, scrie au feminin. Dar aceasta este o alta problema pe care o sa discutam altadata!  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!