Sari la conținut

Schimbari anatomice si dureri in sarcina

Nu orice durere de abdomen pe care o simti in timpul sarcinii este un semn ca ar fi ceva in neregula, ci dimpotriva, ca totul decurge in mod normal.

Uterul creste de la marimea unei smochine la cea a unui pepene si pe durata acestei cresteri ligamentele se pot intinde si unii nervi pot fi deranjati. Pentru o mai buna intelegere a modificarilor anatomice iti voi prezenta doua desene care explica posibila provenienta a ceea ce in mod generic este numit durere de burta sau durere de spate.

Desi ai impresia ca in primele doua-trei luni de sarcina schimbarile fizice nu sunt mari, nefiind asa de vizibile, crampele iti pot arata ca nu este asa. Ele pot fi datorate uterului in crestere, el fiind un muschi care se intinde. Nu trebuie sa te miri daca doctorii au tendinta de a ignora aceste simtome, ele sunt normale. Si chiar daca ar fi primele semne ale unui avort, doctorii nu prea pot face nimic in acest stadiu al sarcinii, doar sa faca o ecografie sa se asigure ca totul este in regula. 

Pe masura ce uterul creste si depaseste pelvisul indreptandu-se catre piept, muschii abdominali se intind. Aceste intinderi de ligamente se pot simti ca o durere ascutita, de scurta durata. Incepand cu saptamana 12 este posibil sa simti aceste dureri mai ales daca te intinzi sau te rasucesti. Durerea se simte pe ambele parti ale burtii si apare cel mai frecvent in trimestrul doi al sarcinii. Nu pot fi multe lucruri care se pot face pentru a evita aceasta durere, dar ea nici nu este extrem de deranjanta. Incearca sa nu faci miscari bruste, nu uita de activitatea fizica, pentru a intari muschii. Trebuie sa suni doctorul daca durerea nu dispare, mergi cu greutate, ai febra. 

Uneori, durerea poate sa fie datorata si nervului sciatic si sa se simta in zona ovarelor, dar si coborand pe picior in jos. Este o durere persistenta. Exercitiile te pot ajuta, sau un masaj pentru a schimba pozitia nervului. Un antrenor de sport te poate indruma in acest sens. Cel mai adesea insa este o durere care persista pana la nastere.

 

Dupa ce am vazut modificarile muschilor, sa aruncam o privire si asupra oaselor din zona, intrucat si ele au de suferit, in zona pelvisului mai ales. De aici apar neplacutele dureri de spate in ultima parte a sarcinii. Ligamentele devin mai moi, atat pentru a permite cresterea uterului, dar si pentru a castiga mai mult spatiu la nastere. La asta se adauga si greutatea crescuta a corpului, mai ales in fata, ceea ce modifica centrul de greutate cu totul. Poti prin urmare sa simti disconfort in mai multe zone:

 

Toate aceste schimbari / dureri arata faptul ca sarcina se dezvolta. Poti ajuta printr-o alimentatie sanatoasa, facand exercitii usoare zilnic, dormind cu o perna intre picioare, luand pastilele prescrise de doctor si purtand o incaltaminte fara toc inalt care sa urmareasca curbura talpii. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!