Sari la conținut

Situatii neprevazute dupa nastere

Noua viata de familie dupa nastere te poate lua prin surprindere. Dar nu in felul in care te avertizeaza toata lumea...

 

E posibil sa fii o persoana foarte calculata, ordonata si stapana pe sine, care va reusi sa-si aranjeze viata dupa nastere astfel incat toata lumea sa fie multumita – desi multumirea copilului, a ta si a barbatului ar trebui sa fie singurele voastre preocupari de acum inainte. Cu toate astea, chiar si celor mai cerebrale femei li se intampla sa nu mai potriveasca socoteala de-acasa dinainte de nastere cu cea de dupa si asta nu imediat ce v-ati intors de la maternitate, ci in timp, odata cu cresterea copilului, cu schimbarea programului, nevoilor, dorintelor, indatoririlor etc. voastre. Iata cateva situatii care te pot lua prin surprindere la ceva timp dupa nastere, dar nu asa cum te avertiza toata lumea:

Sursa foto: dailymail.co.uk

Dupa ce-ai slabit bine de tot la nastere si in primele luni, e posibil sa incepi iar sa pui pe tine. In primele luni nu-ti vezi capul de treaba, de copil, de griji, in special. Esti mereu in miscare, esti mereu la plimbare – ori purtandu-l pe bebe, ori impingand carutul – ca ai descoperit ce bine doarme la aer. Dar, in cateva luni, cand te poti declara experta in cresterea copiilor (al tau, cel putin), incepi sa te relaxezi, sa mai scazi turatia, plimbarile nu mai sunt atat de lungi, dat fiind ca cel mic se joaca mai mult pe loc in parc. Uite-asa, treptat, kilogramele se aduna si incepi sa regreti vremurile in care faceai kilometri cu bebelusul la purtator, fara sa-ti aduci aminte atunci ca „mersul pe jos face piciorul frumos”.

 

Sursa foto: gettyimages.com

L-ai deprins pe bebe in patutul lui de la nastere, ca sa nu-ti neglijezi barbatul. Ai auzit atatea povesti despre cupluri care s-au destramat dupa aparitia primului copil, incat ti-ai propus, din timpul sarcinii, sa faci tot ce-ti sta in putina sa previi asta. Iar o dorinta foarte puternica in acest sens a fost sa pastrezi patul matrimonial ca atare: doar pentru tine si sot, iar cel mic sa doarma in patutul lui de la inceput. Faptul ca va petreceti noaptea in acelasi loc nu va garanteaza mai mult sex dupa perioada de lauzie, sa stii. De fapt, schimbarile hormonale din primul an de viata al bebelusului sunt de asa natura incat mama este foarte orientata spre copil, iar barbatul cade pe plan secund. Relatiile voastre intime vor tine mult mai mult de motivatia voastra, nu de felul in care va petreceti noptile prin casa.

 

Sursa foto: joannagoddard.blogspot.ro

Te-ai impacat cu ideea ca ti s-a terminat viata sociala. De ce sa se intample asta, mai ales in primele luni dupa nastere, cand bebelusul doarme atat de mult si atat de linistit oriunde? Cat sunt terasele deschise, puteti sa aveti seri nenumarate cu prietenii si copilul in carut sau la purtator, visand linistit. Profita de aceasta prima perioada, pana pe la 3-4 luni, cand programul de somn va deveni mult mai riguros, iar bebe mult mai mofturos in privinta locului in care poate adormi. Sa vezi atunci cum esti blocat in casa! Iar daca nu alaptezi sau ii dai lui bebe lapte muls, atunci si barbatul il poate hrani fara probleme, in timp ce onorezi o iesire cu fetele sau chiar o noapte in club. Solutii se gasesc. Cu starea de spirit e mai greu, ca nu-ti prea vine sa mai pierzi o noapte dupa ce zilele te epuizeaza atat.

 

Sursa foto: staycomfymn.wordpress.com

Vrei sa muncesti de acasa si-ti propui sa-ti faci timp pentru asta. Daca esti printre norocoasele care adora ceea ce fac si carora li s-a permis s-o faca si de acasa, atunci afla ca, teoretic, timpul pentru asta exista. In primele luni, copilul doarme mult – deci ai cand. Bine, ideal ar fi sa doarma mult noaptea, ca sa-ti faci treaba cat de cat limpede la cap. Pe masura ce copilul creste, incepe sa i se structureze un program, sa i se defineasca mult mai clar reprizele de somn, astfel incat ai si factorul previzibilitate alaturi, care-ti poate permite sa lucrezi cu un program. Numai ca se inmultesc indatoririle legate de copil: se adauga gatitul special pentru el odata cu diversificarea, curatenia dupa fiecare masa odata cu primele tentative de a manca singur, mai multe haine de spalat, de calcat – plus fata de treburile casnice de zi cu zi. Si vrei sa le faci pe toate astea cand doarme sau cand are altcineva grija de el (sotul, rudele, bona), pentru ca sa-i dedici intreaga ta atentie atunci cand sunteti impreuna. In concluzie, gasesti timpul pentru lucrat de acasa. Dar iti trebuie o prioritizare la sange a celorlalte indatoriri si ajutor din partea celor apropiati.

 

Sursa foto: babycentre.co.uk

Esti hotarata sa alaptezi, atat de hotarata incat iti propui sa nu crezi miturile despre „nu am lapte”... Sa stii ca nu e singura problema care poate aparea. Poti ceda si din cauza durerilor, a febrei laptelui, a constatarii ca... nu mai vrei, ca nu ti se potriveste, ca nu e stilul tau sa stai cu copilul legat de gat. Sau poate sa-ti mearga totul ca uns, ca atata altor mame. In orice situatie ai ajunge in ce priveste alaptatul, tu trebuie sa fie cea care hotaraste deznodamantul. Nu presiunea sotului, a rudelor, a mamicilor cunoscute si necunoscute de pe forumuri sau cea mediatica. Este strict problema ta si ti-o asumi, asa, cu tot cu surprizele aparute.

 

Sursa foto articol: wemagazineforwomen.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!