Sari la conținut

Solventii si sarcina

Solventi sunt substante chimice care dizolva alte substante. Solventi includ alcool, degresanti, diluanti de vopsele, substante pentru indepartarea ruginii si a petelor. Lacurile, cernelurile folosite pentru vopsirea matasii si  vopselurile contin si ele la randul lor solventi.

Solventii sunt peste tot in viata noastra. Poti lucra intr-un mediu in care se folosesc solventi sau ii poti folosi acasa, pentru diferitele activitati din casa. Recunoaste, nu ti s-a intampla sa incerci sa scoti niste pete de pe mobila sau sa indepartezi lacul de pe scaunele vechi?

Lasa deoparte initiativele de acest fel, pentru ca solventi pot cauza probleme pentru tine si copilul tau daca te expui in timpul sarcinii. Cand esti insarcinata, stai departe de solventi.

Cum pot afecta solventii sarcina?

Daca inhalezi (respiri) solventi, risti leziuni ale ficatului, rinichilor si ale creierului si chiar moartea. In timpul sarcinii, expunerea la solventi, mai ales daca lucrezi cu ei, poate cauza probleme pentru tine si copilul tau, inclusiv:

  • Avort. Este considerat avort atunci cand copilul moare in uter inainte de saptamana 20 de sarcina.
  • Crestere lenta in uter.
  • Nastere prematura. Este atunci cand copilul se naste prea devreme, inainte de saptamana 37 de sarcina.
  • Defecte de nastere. Acestea sunt problemele de sanatate pe care un copil le are la nastere. Malformatiile congenitale schimba forma sau functia uneia sau mai multor parti ale corpului. Pot cauza probleme in starea generala de sanatate, in modul in care organismul se dezvolta, sau in modul in care functioneaza organismul

Citeste de ce alte substante chimice este bine sa te feresti in sarcina.

Cum te poti proteja de solventi in timpul sarcinii?

Iata ce poti face:

  • Daca lucrezi cu solventi la locul de munca, vorbeste cu seful tau. Spune-i ca esti insarcinata. Ar trebui sa iti schimbe responsabilitatile si sa te mute in alt post pana cand nasti ca sa te ajute sa ai o sarcina sanatoasa si sa nasti un copil sanatos.
  • Aeriseste permanent zona de lucru. Deschide o fereastra sau foloseste un ventilator.
  • Poarta haine de siguranta, cum ar fi manusi si o masca de fata.
  • Nu manca sau bea in zona de lucru. Spala-ti mainile inainte de a manca.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!