Sari la conținut

Studiu: Ibrupofenul administrat în timpul sarcinii poate afecta fertilitatea fătului

Un nou studiu arată că Ibuprofenului, unul dintre analgezice folosite cel mai des, poate afecta fertilitatea fătului de sex feminin, dacă este adminstrat de viitoarea mamă în primele trei luni de sarcină.

Conform rezultatelor studiului, se pare că analgezicul reduce fertilitatea, scurtând totodată perioada de fertilitate prin aducerea menopauzei  timpurii. Chiar dacă femeia gravidă ia Ibuprofen pentru o perioadă scurtă, între 2 şi 7 zile, efectele sunt ireversibile.

► Citeşte şi Ce medicamente trebuie să eviți în timpul sarcinii

Cum afectează, mai exact, ibuprofenul fătul?

Perioada aceasta de gestaţie este esenţială în producerea de foliculi din care se generează ovarele. „Fetele se nasc cu un număr finit de foliculi în ovare şi acesta defineşte capacitatea reproductivă ca adult”, a precizat Séverine Mazaud-Guittot, autorul principal al studiului de la institutul Inserm din Rennes, Franţa. „O rezervă iniţială slabă va rezulta într-o perioadă reproductivă scurtată, menopauză timpurie sau infertilitate”.

Mai mult„dezvoltarea foliculilor în făt nu a fost terminată în primul trimestru, dar dacă tratamentul cu ibuprofen este scurt ne aşteptăm ca rezerva de ovare să se recupereze într-o anumită măsură. Totuşi, am găsit că o expunere de 2-7 zile la medicament reduce dramatic cantitatea de celule ovariene în primul trimestru al sarcinii, iar ovarele nu se mai recuperează în totalitate”.

Cum s-a ajuns la concluzia că Ibuptofenul afectează fertilitatea?

Studiul, care a implicat cercetători şi de la universităţile din Edinburgh şi Copenhaga, a avut în vedere analizarea a 185 de feţi umani avortaţi cu vârstele de 7-12 săptămâni. Savanţii au cultivat ţesutul ovarian în laborator, iar o parte din acesta a fost expus la Ibuprofen. Al doilea grup a fost de control.
Mai mult, oamenii de ştiinţă au măsurat cantitatea de Ibuprofen din sânge în cordonul ombilical pentru a vedea cât de mult a fost expus fătul, găsind că Ibuprofenul a trecut de bariera placentei. „În termeni simpli, fătul este expus la aceeaşi concentraţie ca mama”, a adăugat Mazaud-Guittot.

„Implicaţia descoperirii noastre este aceea că, la fel ca în cazul oricărui medicament, administrarea de Ibuprofen trebuie limitată la cea mai scurtă perioadă şi la cea mai mică doză necesară pentru a elimina durerea, mai ales în timpul sarcinii.

Totuşi, profesorul Hans Evers, editorul şef al jurnalului Human Reproduction, a comentat că „în această etapă, nu se poate spune cu certitudine dacă numărul de foliculi din mostrele de ţesut va influenţa fertilitatea 30 de ani mai târziu. În prezent, aceasta este o speculaţie şi necesită studii pe perioade lungi ale fiicelor femeilor care au luat Ibuprofen în primele trei luni de sarcină”.

Având în vedere că, în medie, 3 femei din 10 iau analgezicul în primele trei luni de sarcină, studiul este foarte important în înţelegerea efectelor pe care Ibuprofenul le poate avea. În orice caz, ibuprofenul trebuie administrat doar la recomandarea specialistului, în dozele impuse de el.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!