Sari la conținut

Test de sânge revoluţionar: poate prezice data naşterii şi poate ajuta în problema naşterilor premature

Naşterea prematură – copilul născut înainte de săptămâna 37 de sarcină – afecteză peste 15 milioane de copii anual şi adesea presupune îngrijire specializată pentru cel mic, deoarece ar putea acuza probleme respiratorii, de alimentaţie sau infecţii.

Şi pentru că estimările greşite cu privire la momentul venirii pe lume al copilului pot conduce la cezariene nefondate sau la induceri ale travaliului în timp nepotrivit, cercetătorii de la Universitatea din Stanford au făcut cercetări şi au reuşit să creeze acum există un test ce poate prezice dacă un copil se va naşte prematur, chiar cu până la două luni înainte de data stabilită.

Testul a fost capabil să prezică cu o acurateţe de până la 80% dacă sarcinile se vor termina prematur şi, de asemenea, a putut arăta data la care copilul se va naşte cu aceeaşi acurateţe a testelor cu ultrasunet, dar la un preţ mult mai redus, scrie The Independent.

Estimările greşite pot conduce la cezariene nefondate sau la induceri ale travaliului în momente nepotrivite. Desigur, cazurile cer astfel de intervenţii, dar miza unui astfel de test este de a găsi punctul de echilibru, adică cel mai bun moment de efectuare al procedurii care să afecteze pe cât de puţin posibil atât copilul, cât şi mama.

„Sarcina reprezintă o perioadă critică pentru mamă şi pentru făt, iar naşterea prematură, în special cea înainte de săptămâna 30 de sarcină, este vinovată de cel mai mare număr de decese neonatale. Deci trebuie să înţelegem sarcina în detaliu ridicat”, a precizat Mads Melbye, profesor la Stanford care a supervizat proiectul de cercetare publicat în jurnalul Science.

În esenţă, testul analizează moleculele ARN, care transformă informaţia codificată în ADN în molecule de proteină care realizează o serie de funcţii în corp. Analizând sânegele mamei în mai multe stadii ale sarcinii, cu ajutorul noului test se poate prezice mult mai clar riscul naşterii premature.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!