Sari la conținut

Trei motive pentru care gravidele au pofte. Ce nevoi ale corpului ascund poftele alimentare

Atunci când o femeie spune că îi e poftă să mănânce ceva anume, persoanele din jur, mai în glumă, mai în serios, o întreabă dacă nu cumva este gravidă. Şi asta pentru că, într-adevăr, pe perioada sarcinii foarte multe femeie se plâng de poftele alimentare care apar chiar în orice moment al zilei, ba chiar şi la miezul nopţii.

Dar te-ai întrebat vreodată de ce femeile gravide au pofte? Oare nu cumva corpul vrea să transmită alte nevoi? Ne lămureşte dieteticianul Melanie McGrice, într-un interviu acordat pentru Daily Mail.

Corpul este deshidratat – Melanie explică faptul că, dacă îţi este poftă de alimente sărate – cum ar fi chipsurile de cartofi sau supa de roşii -  este posibil să fii deshidratată.

Poftă de sărat îți indică, de obicei, că nu bei suficientă apă, iar corpul tău este deshidratat, întrucât sarea joacă un rol în absorbția apei în organism prin intermediul glandelor renale. De asemenea, sarea conține iod și potasiu, ce susțin buna funcționare a glandelor suprarenale.

Atunci când corpul cere alimente sărate, de fapt te implore să bei mai multă apă, explică Melanie.  

Cum controlezi poftă de sare: Înlocuiește sarea din alimentație cu condimente naturale, precum oregano, busuioc sau tarhon. Hidratează-te suficient (8 pahare de apă pe zi) și consumă alimente bogate în potasiu, cum sunt bananele, sau în vitamina C, precum pătrunjelul și citricele.

►Citeşte şi Poftele si sarcina. Mit sau realitate

Nivelul de fier din organism este scăzut – În timpul sarcinii, corpul are nevoie de fier – în special în trimestrele al doilea şi al treilea.

Iar atunci când îţi lipseşte fierul, te simţi epuizată, explică Melanie.

Aşa că, dacă îţi este poftă de carne roşie, peşte sau spanac, cere sfatul medicului. Vei afla că ai deficienţă de fier.

Ai grijă, însă! Dacă optezi pentru suplimente bogate în fier, asigură-te că nu depăşeşti doza necesară. Prea ult fier cauzează ameţeală, greaţă şi/sau constipaţie.

Nu mănânci regulat - Nu este nici un secret că apetitul poate creşte în sarcină, dar mâncatul puţin şi des te poate feri de pofte suplimentare.

Dacă înainte de a rămâne însărcinată obişnuiai să mănânci o dată de două ori pe zi, mai ales seara, târziu, iar acum ţi-ai păstrat acest stil alimentar, atunci sunt şanse mari să pofteşti alimente dulci. Iar acestea se traduc prin kilograme acumulate în exces.

Optează pentru iaurt sau cereale şi mănâncă puţin şi des, recomandă Melanie.

Tu ce fel de pofte ai/ai avut în sarcină?

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!