Sari la conținut

Vitamina A în sarcină – când şi de ce poate fi periculoasă

Vitaminele în timpul sarcinii sunt extrem de importante, dar, deşi majoritatea medicilor suplimentează de la începutul sarcinii alimentația gravidei cu preparate ce conțin vitamine și minerale, nu întotdeauna acestea sunt necesare gravidelor care au o stare de sănătate bună şi care se hrănesc sănătos.

► Citeşte şi Vitaminele necesare în fiecare trimestru al sarcinii

Una dintre vitaminele care se pot dovedi dăunătoare în sarcină, dacă este consumată în exces, este vitamina A. Ea are multiple beneficii pentru femeile gravide, dar și pentru dezvoltarea intrauterine a copilului, însă poate provoca și multe probleme.

Benficii Vitamina A în sarcină:

  • întărirea imunității/protejarea împotriva infecțiilor
  • intensificarea vederii în lumina difuza,
  • menținerea sănătății pielii și a țesuturilor unor părți ale corpului, contribuind astfel la repararea țesuturilor lezate în urma naşterii.
  • importantă pentru dezvoltarea embrionară (a inimii, plămânilor, rinichilor, ochilor, oaselor și a sistemelor circulator, respirator și nervos central), dar și în metabolizarea grăsimilor.

► Citeşte şi Cinci vitamine esentiale in cursul sarcinii

Necesarul de Vitamina A:

  • Femei sub 18 ani, care alăptează: 1200 mcg (4000 UI)
  • Femei insarcinate care au peste 19 ani: 770 mcg (2565 UI) pe zi
  • Femeile de peste 19 ani care alapteaza: 1300 mcg (4330 UI)

Pentru a te menţine în limita acestor valori, este esenţial să ai o dietă sănătoasă echilibrată care include unt, ouă, brânză, peşte gras, morcov şi broccoli şi să eviţi pe cât posibil să mănânci ficat sau alte produse care conţin ficat, cum ar fi uleiul din ficat de cod, pateul sau cârnaţii.

Care este explicaţia?! Ficatul conține cantități mari de retinol, un tip de vitamina A, care, consumat în exces, se poate acumula în organism și poate să devină periculos pentru copilul care se dezvoltă, crescând riscul de apariţe a defectelor la naştere: malformații fetale cardiovasculare sau hidrocefalie.

În conluzie, necesarul de vitamina A în sarcină nu e mult crescut, de aceea nu se recomandă suplimentarea ei. Respectarea unui program alimentar sănătos este de ajuns!


Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!