Sari la conținut

Zaharul în sarcină. 4 cele mai frecvente întrebări şi răspunsuri

Pofta de dulce este des întâlnită, mai ales în perioada sarcinii, când multe dintre femei au diverse pofte, care mai de care mai inedite…Aşa că nu putem să nu ne întrebăm: cât de multe dulciuri putem consuma şi cât de periculos este zahărul în sarcină?

Este destul de dificil sa controlam cantitatea de zahar pe care o consumam zilnic, pentru ca mai toate alimentele din comert contin zaharuri, intr-o forma sau alta - “zaharul ascuns”.

► Citeşte şi Cat zahar ai voie sa consumi in timpul sarcinii?

Unele dintre cele mai frecvente întrebări pe care şi le pun femeile gravide, în legătură cu consumul de zahăr, în diferite forme:

Poate cauza consumul de zahăr arsuri la stomac, în timpul sarcinii?

Răspunsul este că zahărul nu provoacă în mod direct arsuri la stomac, dar când se regăseşte în alimente precum ciocolată, citrice, grăsimi şi sucuri carbogazoase pot provoca simptome asemănătoare cu cele ale arsurilor stomocale, motiv pentru ca are ar trebui evitat.

Poate cauza consumul de zahăr diaree, în timpul sarcinii?

Zahărul nu este cauză a diareei, ci factor agravant. Astfel, este indicat să eviţi fructele bogate în zaharuri şi băuturile îndulcite cu zahăr, dacă deja ai diaree.

Poţi pierde sarcina din cauza consumului ridicat de zahăr?

Nu. Cel mult, o cantitate prea mare de zahăr poate intensifica senzaţia de greaţă pe care o ai. Un studiu din Marea Britanie sugerează ca greaţa în sarcină este strict legată de un consum prea mare de zaharuri, îndulcitori, alcool, cofeină şi carne şi un consum prea mic de cereal. De asemenea, zahărul poate face rău sarcinii în măsura în care viitoare mămică are destul de multe kilograme în plus. Spre exemplu, femeile supraponderale sau obeze care au consumat mai mult de 20% din caloriile zilnice în dulciuri (deserturi, bomboane, suc) prezintă de mai mult de 2 ori riscul de a naște bebeluși obezi (până la 6 luni după naștere). De asemenea, femeile care au acumulat prea multe kilograme în timpul sarcinii au prezentat risc crescut de bebeluși mari care au devenit ulterior supraponderali sau obezi.

Există vreo conexiune între cantitatea mare de zahăr din sânge, pe period sarcinii, şi autism?

Da. Conform cercetărilor, gravidele care au avut diabet gestational până în săptămâna 26 de sarcină sunt cu 42 % mai predispuse să nască un copil cu autism. Se pare că expunerea uterului la un nivel ridicat de zahăr în sânge poate afecta dezvoltarea creierului copilului

► Citeşte şi Riscurile consumului excesiv de dulciuri in sarcina

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!