Sari la conținut

ce știți despre convulsiile febrile?

ce știți despre convulsiile febrile?

Răspunsuri
Bună , draga mea ginam. Din pacate, iti spun , nu din experiența proprie, ci din cele traite de cea 5 buna prietena a mea, ca sunt foarte periculoase. Băiețelul ei a avut două convulsii febrile, la distanță de aproximativ 1 an intre ele, amândouă fiind facute in urma temperaturii extrem de ridicate. De atunci avea in permanenta in casa Diazepam Desitin pentru a impiedica aparitia unei noi convulsii atunci cand temperatura ar fi crescut brusc. Asadar, multa atenție!!
Febra se poate datora unei infectii (de exemplu, o viroza respiratorie). 
In cazul in apar convulsiile, trebuie consultat un medic specialist pentru a determina cauzele acestora. 
Convulsiile febrile nu sunt semne ale epilepsiei. Cu toate acestea, bolnavii de epilepsie sunt cei mai susceptibili de a face convulsii febrile.
Convulsiile febrile dureaza, in general, mai putin de 5 minute, dar se pot prelungi pana la 15 minute si se pot insotii de urmatoarele reactii:

- In timpul convulsiilor, mainile si picioarele copilului sunt spasmodice, convulsive (spasme musculare, contracturi). 
- Isi pot pierde constienta. 
- Pot pierde controlul sfincterului urinar si anal. 
- Pot aparea modificari ale pozitiei ochilor. 
- Dupa incetarea convulsiilor, copilul poate fi indispus sau obosit.
 Convulsia este o perioada scurta de timp in care copilul poate deveni inconstient si are spasme musculare in diverse zone ale corpului. 
- Convulsiile febrile sunt declansate de febra ridicata. 
- Convulsiile febrile dureaza, de regula, mai putin de 5 minute, dar se pot prelungi pana la 15 minute. 
- Apar de regula intre varsta de 6 luni si 5 ani. 
- Asigurati-va ca, copilul respira si aveti grija sa nu se vatameze in timpul convulsiilor. 
- Chemati de urgenta un medic pentru a descoperi cauza lor. 
- Reduceti febra de indata ce apare pentru a preveni convulsiile febrile.
Ceeace a postat mirella mai sus. Ai mare grija si anunta medicu ori de cate ori copilul face astfel de convulsii.
Multa sanatate
Mie imi este foarte frica de aceste convulsii, sper sa nu ajunga sa se intample acest lucru celui mic.Acest lucru se poate intampla foarte rapid, cresterea temperaturii peste 40 de grade. Stiu ca trebuie sunata salvarea, in acelasi timp stiam ca incepand de la varsta de 2 ani sunt predispusi sa faca convulsii
Convulsiile febrile reprezintă răspunsul creierului la febră şi se manifesta prin crize convulsive ce apar exclusiv la o temperatură mai mare de 38°C. Convulsia este o perioadă de timp în care copilul poate deveni inconştient, rigid şi poate avea spasme musculare necontrolate în diverse zone ale corpului, controlul sfincterelor nu mai există, cu pierdere de urină şi fecale.
Acestea sunt în majoritatea cazurilor generalizate adică afectează musculatura corpului în întregime.
Ele apar în mod tipic la copii cu vârsta între 3 luni şi 5 ani, în timpul unei boli febrile că în infecţiile bacteriene sau virale. În general este vorba despre o infecţie a căilor respiratorii superioare (ca o faringită sau amigdalita), otite sau boli diareice dar şi după vaccinări. Important de menţionat este faptul că acestea apar în absenţa unei infecţii ale sistemului nervos central (că meningita sau encefalita) sau unei alte cauze. De asemenea sunt excluşi de la acest diagnostic copii ce au avut crize epileptice anterioare în absenţa febrei.
Băieţii sunt afectaţi mai frecvent decât fetele. În general fiind afectaţi 3% dintre copii sub 5 ani. S-a observat că acestea apar mult mai frecvent la copii ce provin din familii în care există istoric de convulsii febrile sau de epilepsie astfel că s-a descris existenţa unei predispoziţii genetice. De asemnea mai susceptibili sunt şi copii ce au suferit leziuni neurologice la naştere sau din alte cauze.
Cum se manifesta convulsiile febrile? Majoritatea crizelor durează 3-6 minute şi după criza singurul simptom ce poate fi prezent este o uşoară oboseala. Alte semne neurologice prezente după criza trebuie să indice un diagnostic diferit.
Pentru diagnostic se folosesc testele de laborator de rutină (teste ale sângelui şi urinii) nu sunt necesare electroencefalografia sau computer tomografia cerebrală dar dacă se presupune existenţa unei infecţii, pentru a exclude această posibilitate se va efectua puncţia lombară cu examenul lichidului cefalorahidian, în special la copii peste 1 an.
Riscul de recurenta (repetare) a convulsiilor în prezenţa febrei este de 30-40% şi este cu atât mai mare cu cât vârsta de apariţie a crizei este înainte de 15 luni, există în familie o rudă de gradul I ce a prezentat crize febrile, febra nu a fost foarte ridicată în momentul apariţiei crizei şi timpul între debutul febrei şi al convulsiei a fost scurt.
Ai mare grija. Al meu a facut acum temperatura era a a doua zi de febra constanta si nu ii scadea cu nimic. Nu prea vroiam sa merg la spital. Dar chiar din cauza convulsiilor febrile doctorita de familie m'a sfatuit sa merg la spital ca e mai bine si asa a fost.
Deci mare atentie. Multa sanatate bebelusului si sa dea Dumnezeu sa nu treceti prin asta
Convulsiile febrile reprezintă o formă frecventă de convulsie la copil, asociată cu creşterea temperaturii, în absenţa unei cauze evidente (meningo-encefalita, anomalii neurologice sau metabolice, intoxicaţii). În fapt, se produce o stimulare bruscă a unor celule cerebrale. Se descriu două tipuri de convulsii febrile în funcţie de durata crizei şi a recurenţei în primele 24 ore, şi anume convulsii simple şi complexe.
incidenta convulsiilor febrile este crescută la copilul cu vârsta între 6 luni şi 5 ani. Pe durata convulsiilor febrile copilul este inconştient, are mişcări anormale ale limbii şi membrelor, mişcări anormale ale ochilor, poate deveni rigid parţial sau total. Post-criza convulsivă, copilul poate să doarmă o perioadă scurtă de timp şi să fie apatic, mai ales atât timp cât are febră. Durata convulsiilor febrile simple este scurtă, de la câteva secunde până la maxim 15 minute. Se poate depăşi acest interval în cazul convulsiilor febrile complexe. Obişnuit apar în prima zi de febră, la temperaturi mari, peste 38,8 grade Celsius, dar există posibilitatea să apară şi la valori mai mici.
Deşi pentru părinţi prezenţa unei convulsii febrile este dramatică, riscurile sunt reduse. Uneori pot să prezinte vărsături şi în consecinţă să existe riscul de aspiraţie alimentară. Un episod scurt de convulsie febrilă nu are repercusiuni asupra dezvoltării creierului, performanţele intelectuale ulterioare fiind neafectate. Doar în cazul convulsiilor febrile cu durată mare (peste 1 oră), cu recurenţă în primele 24 ore sau în cazurile în care este afectată doar o parte a corpului, se intră în categoria cu risc crescut.
Ce trebuie să faceţi în timpul convulsiilor în timpul desfăşurării unei convulsii febrile, părinţii trebuie să încerce să rămână calmi;;să poziţioneze copilul în poziţie lateral de securitate, pentru a nu exista riscul de aspiraţie;,să elibereze cavitatea bucală de alimente sau alte obiecte care ar putea să existe la acel moment pentru ai asigura permeabilitatea căilor respiratorii;să monitorizeze durata convulsiilor.
Ce nu trebuie să faceţi în timpul convulsiilor febrile, părinţii nu trebuie să ţină copilul strâns în braţe; nu trebuie să îl scuture;să nu încerce să-i stopeze mişcările corpului (fiecare gest brutal asupra unui copil în criză convulsivă devine un stimul extern excitant, care poate prelungi criza);;să nu introducă nimic în gura copilului; să nu îl pună în apă caldă sau rece pentru a îl răcori.
După ce criza convulsivă s-a încheiat, se vor administra antitermice pentru scăderea lentă a febrei. Trebuie solicitat urgent serviciul de ambulanţă dacă copilul prezintă tulburări de respiraţie, dacă îşi modifică culoarea tegumentului, în sensul că devine cianotic (vânăt), dacă criza convulsivă durează mai mult de 15 minute, dacă prezintă recurenţa crizelor sau dacă nu este conştient după terminarea crizei. Micul pacient va fi examinat de medic care practic va determina pe baza datelor anamnestice şi a examenului clinic tipul de convulsie febrilă (simplă sau complexă), cauza febrei şi conduita de tratament ulterioară.
convulsiilor febrile sunt determinate de un dezechilibru intre procesele de excitatie / inhibitie de la nivel cerebral, dezechilibru favorizat de imaturitatea sistemului nervos central care nu e capabil sa raspunda la cresterea temperaturii corpului determinand scaderea ” pragului convulsivant” cu aparitia acestor crize tonico – clonice generalizate (aspectul cel mai frecvent intalnit).
in intervalul de varsta cuprins intre 6 luni si 5 ani , fiind foarte rare in afara acestui interval, cu o incidenta maxima intre 12 – 18 luni. Raportat la populatia generala, incidenta este variabila, in functie de studiile citate, aceasta fiind cuprinsa in intervalul 2 pana la 5% din populatia generala. Sunt foarte rare dupa varsta de 5 ani datorita pe de o parte maturarii sistemului nervos iar pe de alta parte scaderii dramatice a infectiilor prin consolidarea imunitatii.
in general apar la temperaturi ce depasesc 38,5 C dar s-au inregistrat si la temperaturi sub 38 C ( cel mai frecvent in cadrul febrei ce insoteste infectiile virale determinate de virusul gripal A, adenovirusuri sau virusurile paragripale) ,de obicei apar in primele ore dupa cresterea temperaturii si se pot repeta in cadrul aceluiasi episod febril (convulsii complexe) sau cu ocazia altei infectii ce evolueaza cu cresteri ale temperaturii (recidive)
Foarte important este excluderea unei infectii la nivelul sistemului nervos de tipul MENINGITEI sau ENCEFALITEI, in aceste cazuri, nemaifiind vorba de convulsii febrile; de asemenea convulsiile ce apar la copilasii cu probleme neurologice ( de tipul encefalopatiei hipoxic ischemice, paralizii cerebrale, retard psiho-motor, etc) nu se diagnosticheaza ca si convulsii febrile, cauza acestora fiind mult mai complexa.
Draga mea, convulsiile febrile sunt foarte foarte periculoase. Trebuie sa fii foarte atenta si daca face convulsii trebuie neaparat sa mergi cu copilasul la urgente.
Este foarte important de stiut ca aceste convulsii pot reaparea, asadar mare atentie.
Trimite răspunsul la întrebare
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!