Sari la conținut

Socul anafilactic - tratament si prevenire

De obicei alergiile ne fac sa stranutam, sa ne curga nasul, uneori ne apar si pete pe piele. Exista insa cazuri extreme in care reactia organismului este mult mai violenta. Este vorba despre socul anafilactic.

 

Ce este socul anafilactic?

Socul anafilactic este o reactie alergica severa. Este una din urgentele medicale ce ii pot speria cel mai tare pe parinti. Se declanseaza in momentul in care sistemul imunitar al copilului reactioneaza la o substanta inofensiva ca si cum ar reprezenta o amenintare pentru organism, provocand eliberarea histaminelor si altor substante chimice care provoaca manifestari ce pot ameninta viata. Acesta sunt:

 -    Inflamarea pielii, buzelor sau fetei
-    Probleme grave de respiratie
 -   Puls rapid
-    Transpiratie
-    Ameteala, lesin, pierderea cunostintei
-    Voma, crampe abdominale, diaree
-    Piele palida

Simptomele apar la cateva minute dupa expunerea la alergen si cu cat reactia este mai rapida cu atat este mai grava.

 

Care sunt alergenii care pot provoca o reactie severa?

O larga varietate de alergeni pot provoca soc anafilactic copiilor care sunt sensibili la acestia. De obicei, aceasta reactie este rara la copii su 6 luni, pentru ca majoritatea alergiilor se manifesta in forma grava  dupa 2-3 ani.

Iata cei mai frecventi alergeni:

·        Alimente ca oua, lapte, fructe de mare, alune si alte nuci

·        Medicamente cum ar fi penicilina sau amoxicilina

·        Intepaturi de insecte

·        Latex sau alte substante industriale
 

 

Ce poti face atunci cand copilul intra in soc anafilactic?

In primul rand suna la ambulanta daca bebelusul respira greu sau lesina. Intre timp, aseaza bebelusul in pozitie orizontala cu picioarele ridicate pentru a reduce riscul  socului. Incearca sa il calmezi vorbindu-i si incercand sa ramai calma tu insati.

Nu incerca sa ii dai anithistaminice. Se poate ineca daca are si dificultati de respiratie.

Daca motivul reactiei alergice este o intepatura de insecta, nu vei obtine nici un efect chiar daca reusesti sa scoti acul din moment ce veninul se afla deja in sange. Cel mai probabil, paramedicii ii vor acorda primul ajutor pe loc, dupa care il vor transporta la spital.

 

Prevenirea socului anafilactic

Ce mai buna metoda de prevenire a socului anafilactic este evitarea substantelor care provoaca reactii alergice.

Daca copilul e alergic, este important sa citesti etichetele produselor alimantare pe care le cumperi si sa intrebi prietenii la care iei masa, sau personalul restaurantului, daca substantele la care bebelusul tau este alergic se poat afla in ceea ce veti manca. Va trebui sa fii atenta la aceste elemente pana cand copilul tau va putea face acest lucru singur.

Daca ciupiturile de insecte provoaca probleme, trebuie sa gasesti locuri de joaca pentru copii unde e mai putin probabil sa existe insecte. Nu te baza pe spreiurile impotriva insectelor pentru ca nu vor tine la distanta albinele si furnicile, ale caror ciupituri sunt destul de frecvente. Cand va mai creste nu este indicat sa-l lasi sa alerge fara incaltaminte care sa il protejeze de eventualele intepaturi. Multi copii sunt intepati cand calca intentionat o albina sau o furnica .

Odata ce copilul tau a avut o reactie alergica severa, pediatrul iti va recomanda un alergolog. Chiar daca nu esti sigura ca este vorba de un soc anafilactic, nu trebuie sa astepti pana alergia se agraveaza. Asistenta medicala prompta ii poate salva viata. Chiar daca reactia intra in regres, tot va trebui sa te adresezi medicului care trebuie sa inregistreze acest episod in fisa copilului.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!