Sari la conținut

14 lucruri pe care bunicii nu ar trebui sa le faca

La noi se intalneste destul de des situatia in care copiii mici isi petrec cea mai mare parte a timpului lor cu bunicii. Pare sa fie alegerea perfecta atunci cand ambii parinti trebuie sa lucreze: copiii sunt iubiti, bine ingrijiti si bunicii se simt plini de energie si folositori.

Dar, pentru ca aceasta alegere sa functioneze, bunicii trebuie sa respecte cateva reguli esentiale. Sa vedem care sunt acestea:

1. Deciziile parintilor in privinta modului in care sunt crescuti copiii nu sunt puse la indoiala. Chiar daca sunt decizii care le par bunicilor gresite sau, uneori, extremiste, cum ar fi: nu botezam copilul, pana la doi ani nu va pune zahar in gura, voi creste un copil vegetarian etc

2. Nu se cumpara cadouri scumpe fara ca parintii sa fie intrebati. Nici bunicii nu scapa de mania cumparaturilor pentru bebelusi. Nu stiu prin ce procedeu, cand ai inima plina de iubire nu ai stare pana cand portofelul nu iti este gol. Daca esti bunic si ai astfel de impulsuri discuta cu parintii inainte de a te apuca sa mobilezi o camera a bebelui la tine acasa sau sa ii cumperi un costum de calarie. Planurile tale s-ar putea sa nu se potriveasca planurilor parintilor.

3. Este de la sine inteles ca parintii nu se vorbesc de rau in fata copiilor, insa merita amintit. Pentru ca fara sa iti dai seama iti scapa: 'eu nu am sa te las asa de mult la televizor cum face mama ta, ea este inconstienta' sau 'tatal tau te lasa sa bei sucuri acidulate fiindca nu are grija nici de dieta lui, altfel nu ar mai avea burta aia'.

4. Bunicii se pot oferi sa ajute in cresterea copiilor, insa nu pot impune asta daca, din diverse motive, parintii lor nu vor. Este gresit sa vina cu fel si fel de sugestii, de la alegerea numelui pana la stabilirea culorii dominante din camera copilului.

5. Un pic de discretie online. Sunt unii bunici care au imbratisat din plin retelele sociale si prezinta totul, fara nicio discretie. In acest caz ar trebui sa li se explice unele interdictii: nu pot pune poze cu nepotii, daca nu primesc acceptul parintilor. Daca au nepoti mai mari si acestia au conturi de facebook ar fi bine sa nu fie vizibili comentand si transmitand mai departe. 

6. Nu rareori se intampla ca bunicii si parintii sa aiba valori diferite. Si, in acest caz, chiar daca sufera pentru ca nepotii lor nu sunt crescuti asa cum ar trebui, bunicii sa nu impuna propriile valori. Cum ar fi sa ii spui unui copil ca are cosmaruri pentru ca nu si-a spus rugaciunea inainte de culcare.

7. Daca copiii stau cateva zile la bunici atunci acestia ar trebui, din proprie initiativa, sa le descrie parintilor cum o duc. Si asta fara a schimba in vreun fel realitatea - un parinte va aprecia mai mult sa ii spui ca despartirea il supara foarte tare pe copil decat sa ii ascunzi acest lucru pe ideea ca nu este nimic, asa sunt copiii.

8. Atentie la nepotul favorit! Bunicii trebuie sa fie extrem de atenti la acest lucru intrucat, mai mult decat la parinti, atasamentul lor fata de un anumit copil se vede foarte clar: fie ca este primul nepot, fie ca seamana tare cu tatal decedat sau s-a ocupat cel mai mult de ingrijirea sa. Atitudinile preferentiale sunt foarte dureroase pentru copii.

9. Daca esti mama soacra, atunci trebuie sa fii si mai diplomata. Unele comentarii nu sunt deloc binevenite si nu sunt privite niciodata ca simple pareri, ci ca bagatul intr-un loc in care nu iti fierbe oala: nu iti da cu parerea despre numele ales, despre tipul de nastere, despre alaptat sau dormitul in pat cu copiii. 

10. Nu pare sa fie ceva extrem de important insa multi parinti izbucnesc in lacrimi atunci cand vin de la serviciu si vad ca ingerasul lor cu bucle a ramas fara ele. Nu o faceti, stati departe de foarfeca sau coafor!

11. Sa incerce sa afla de la copii informatii despre parinti. Este un lucru cu impact negativ asupra copiilor, dandu-le impresia ca parintii lor ar putea avea probleme sau fac ceva ce nu este in regula. Este posibil sa aiba probleme si sa nu se comporte mereu exemplar, insa bunicii ar trebui sa nu foloseasca copiii pentru propriile curiozitati.

12. Bunicii ar trebui sa renunte sa mai compare lucrurile cu modul in care se faceau pe vremuri. Acele vremuri au apus si acum trebuie sa le facem fata celor actuale, in moduri actuale. 'Pe vremea mea....' nu este niciodata un argument. Mai ales cand este vorba de lucruri de genul 'Pe vremea mea copiii neascultatori se mai urecheau.'

13. Bunicilor, renuntati la prejudecati. De exemplu, nu va mai referiti la sexul copilului: 'Este foarte linistit pentru un baiat' sau 'Tu stai in spate, pentru ca fetele nu conduc.' Incercati si sa nu laudati prea mult fetitele pentru modul in care arata, sigur mai au si alte calitati. Lasati-i sa se imprieteneasca cu cine vor, nu doar cu cine credeti voi ca ar trebui.

14. Cicaleala nu este buna, doar innebuneste copilul de cap. Renuntati la ea pentru ca oricum nu puteti in 2-3 zile sa schimbati comportamentul unui copil. Acceptati faptul ca parintii sunt de acord cu un anumit lucru si doar bucurati-va de moment. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!