Sari la conținut

7 moduri in care poti avea mai multi bani

Este aproape imposibil sa devii parinte si banii sa nu intervina in viata ta mult mai acut, schimband modul in care esti obisnuita sa gandesti / actionezi. Si asta pentru ca a fi parinte aduce cu sine o crestere mare a cheltuielilor, dar si o crestere a dorintei de a cheltui. Pentru ca ne dorim ce este mai bine pentru copiii nostri, nu-i asa?

Atunci cand ai nevoie de mai multi bani sunt, in principiu, doua cai mari de urmat: cresti suma de bani pe care o incasezi sau scazi cheltuielile. Desi prima optiune ar fi ideala, putini parinti care au copii mici apeleaza la ea. Si asta pentru ca, adesea, a face mai multi bani implica a cheltui mai mult timp. Iar parintii nu au timp deloc, pe tot ar vrea sa-l petreaca alaturi de copil.

Asa ca ramane optiunea doi, scaderea cheltuielilor. Cum scazi cheltuielile? Haideti sa vedem ce se poate face. Si va invitam si pe voi sa veniti cu sugestii, in comentarii:

1. Stabilesti prioritati

Nu le poti avea pe toate, asa ca te decizi ce este mai important pentru voi: educatia (ceea ce poate insemna si o gradinita sau scoala privata), experientele (si atunci poti investi in spectacole, sport, calatorii), timpul petrecut impreuna (renunti la bona, dar renunti si la ideea de cariera fulminanta), tot ce este mai bun (cel mai cool carucior, cea mai tare bicicleta, haine de firma).

2. Stii cu adevarat pe ce se duc banii?

Este foarte posibil sa nu stii, daca nu urmaresti asta cu atentie. Iar asta inseamna faptul putin placut pentru toata lumea de a nota, timp de cateva luni, in ce fel cheltuiti banii pe care ii aveti. Poti afla cu surprindere ca iei enorm de multe jucarii sau ca dai prea mult pe mancare si ar ajunge numai sa schimbi magazinul ca sa faci o reducere substantiala in timp sau ca platesti comisioane mari la banci fara sa fii macar constienta de asta.

3.  Chiar iti trebuiesc acele lucruri pe care se duc cei mai multi bani?

Fiecare are propriile cheltuieli si stil de viata, asa ca nu exista retete universale. Ceea ce trebuie sa faci este sa analizezi daca o obisnuinta de consum este atat de importanta incat sa nu iti mai permiti alte lucruri. Aici poti cuprinde cheltuieli mari cu telefonia, cu transportul, cu iesitul la restaurante, cu viciile proprii, cu vacantele, cu doctorii etc. Cel mai adesea exista si alte alternative, mai ieftine. Totul este sa le cauti.

4. Planifica

Cui ii place sa isi petreaca timpul planificand? Eu nu stiu prea multi. Toata lumea ar vrea sa fie spontana si sa nu trebuiasca sa piarda timpul uitandu-se pe ce se duc banii. Dar atunci iti vei permite mult mai putine lucruri asa ca planifica: sa iei lucruri la reducere, sa cumperi vacante mai ieftine, sa faci propriile conserve etc

5. Accepta ajutorul si invata

Desigur ca este minunat sa te descurci singura, insa de fapt nu esti chiar singura - cel mai adesea platesti oameni straini pentru diferite servicii: platesti pe cineva sa iti faca curat, sa mute mobila, sa stea cu copiii in lipsa ta, sa faca un costum de serbare sau un tort aniversar etc . Dar nu ai putea invata sa le faci singura sau sa rogi pe cineva apropiat sa te ajute?

6. Economiseste

Cum sa fac economii daca mie nici asa nu imi ajung banii?, te vei intreba. Ei bine, restrangand cheltuielile in modul descris mai sus. Pune din start o suma deoparte, lunar. Faptul ca ai niste bani stransi te va face sa te simti mult mai relaxata in caz ca s-ar ivi ceva neprevazut, cum ar fi o boala, pierderea serviciului sau necesitatea de a cumpara ceva mai scump. In acest fel scapi si de tentatia de a te imprumuta in toate partile pentru a avea un stil de viata pe care nu ti-l permiti.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!