Sari la conținut

Cum securizezi casa pentru bebe

Ai asta in vedere cam de cand cel mic o ia din loc chiar si cativa centimetri, taras-taras. Nici n-o sa-ti dai seama cand o sa inceapa a scotoci prin toate ungherele casei.

 

Desi au trecut doar cateva luni de atunci, nici macar nu-mi mai aduc aminte cum a ajuns Tudor sa se bage in masina de spalat pentru prima data. S-a intamplat atat de repede, incat deja ma gandesc la cum o sa mi se faca inima cat un purice cand va sofa de unul singur. Doamne, cat mi-am dorit sa stea mai repede in fund! – si-am avut de „inmuiat” toate suprafetele din jurul lui, ca se lasa frecvent pe spate la inceput. Apoi, cat mi-am dorit sa se ridice tinandu-se de mobila! – si-am avut de imblanzit toate colturile. Cand a luat-o de-a busilea, deja deveniseram experti in securizarea casei. Oricum, zonele sale de interes s-au stabilizat, cat de cat, pana la momentul mersului in picioare, asa ca ne-am indreptat atentia cu predominanta spre acele locuri.

 

Mai bine explorare decat incarcerare

Totusi, nu toti bebelusii urmeaza acelasi tipar de comportament. Iar metodele moderne de educatie a copiilor recomanda sa-ti faci tu casa prietenoasa pentru cel mic, nu sa-i impui acestuia restrictii peste restrictii, ca apoi sa te-ntrebi de ce copilul tau „l-a luat pe NU in brate” si sa nu-ti aduci aminte cum i-ai umplut zilele cu „Nu e voie acolo! Nu pune mana acolo!”.

Iata cateva sfaturi pentru asigurat universul unui bebelus:

  • Fixeaza bine mobila si aparatele electronice si electrocasnice, precum frigiderul, televizorul, aerul conditionat (nici n-ai crede cat de repede o sa ajunga pana la el daca are mobila prin preajma!). Ai grija la oglinzile sau tablourile doar atarnate in cuie, de care se poate trage; la piesele de mobilier inalte, cu echilibru precar, asezate pe podea si nefixate in perete, mai ales cele cu rafturi sau sertare, de care se poate trage sau pe care se poate catara. Si nu lasa niciodata sa-i atarne la indemana firul vreunui aparat (fier de calcat, cuptor cu microunde, prajitor de paine, filtru de cafea etc).
     
  • Acopera colturile, fie ca sunt din lemn, sticla, plastic, piatra. Sunt cu atat mai periculoase cu cat bebelusul nu-si coordoneaza bine primele miscari, care pot fi destul de bruste, se dezechilibreaza, reactioneaza imprevizibil etc., iar interactiunea dintre capul sau (cel mai adesea) si un colt aparut de niciunde poate fi destul de violent.
     
  • Blocheaza capacul de la WC. Vine o vreme in care cel mic va avea o gramada de treaba in baie – asta daca vrei sa-i incurajezi independenta – se va spala pe fata, pe maini, pe dinti, plus baita zilnica. Vasul de toaleta este o mare atractie a salii de baie, cum te astepti sa-l ignore? E o gaura cu apa pe fund. Doua dintre lucrurile care le plac foarte mult. Tine capacul mereu lasat si blocheaza-l cu dispozitive speciale.
     
  • Blocheaza accesul la cosul de gunoi. Nu stiu de unde vine fascinatia pentru galeata de gunoi, cosurile de gunoi din parc, pubelele de colectare a gunoiului, masina de gunoi..., dar copilul meu ar sta cu mainile bagate numai acolo, fara nicio problema cu mirosurile pestilentiale. Asa ca pregateste-te sa izolezi si acest colt al casei.
     
  • Acopera/fixeaza cablurile. La cursul de puericultura si prim-ajutor am invatat ca cel mai frecvent accident in care bebelusii sunt implicati este electrocutarea prin roaderea cablurilor de pe podea. Pe-atunci m-a umflat rasul. Cand am ajuns la locul faptei, m-a umflat grija: Tudor se indrepta vertiginos intr-acolo. Am fixat bine cablurile de-a lungul pragurilor si peretilor – a tras de ele pana-au sarit cuiele din pereti ca samburii din pepene. Ne gandeam la niste plinte, ca sa le-acoperim cu totul, dar vad ca, odata ce le-am fixat la loc, a inceput sa le ignore. Vezi si tu cum sta treaba cu al tau si cablurile.
     
  • Pune la loc sigur: lucrurile cu care se poate otravi (produsele de spalat, de curatare, medicamentele etc.), lucrurile mici cu care se poate ineca (alunele, semintele, nasturii, cuiele, suruburile etc.), lucrurile cu care se poate rani (ace, scule, tacamuri, trusele de ingrijire personala cu forfecuta, unghiera, pila etc.).



    Sursa foto: webmd.com
  • Atentie la firul jaluzelelor! Prezinta un mare risc de spanzurare! Nu pozitiona patutul (sau vreo alta piesa de mobilier pe care se va putea catara) in preajma lor si/sau incearca sa le fixezi undeva sus, dupa fiecare utilizare.
     
  • Acopera prizele. Am auzit de copii total neinteresati de prize. Al meu isi baga degetele in orice gaurica, asa ca ne-a preocupat subiectul inca dinainte ca Tudor sa ajunga la el. Am incercat, pe cat posibil, sa le ascundem dupa mobila. Pe cele ramase la vedere le-am acoperit cu sisteme speciale de blocare (tare scarboase si dificil de folosit de catre adulti, dar ce nu faci pentru siguranta copilului, mai omori niste neuroni cu nervi de fiecare data cand calci rufe). Iar daca folosesti prelungitoare (dublu pericol aici: cablu plus priza), macar sa fie din acelea cu buton on/off.
     
  • Pune covoras antiderapant in cada/dus. Fa asta din timp, nu te gandi ca asta micu’ abia sta in fund si ii faci baita tot in cadita lui. O sa te trezesti intr-una din zile ca s-a murdarit atat de mult mancand, incat bagatul direct in cada este cea mai buna solutie de curatare. Si-o sa regreti ca n-ai luat deja un covorat antiderapant.
     
  • Blocheaza-i accesul cu portite in zonele periculoase, recomandare valabila mai ales pentru casele cu etaj. Scarile sunt fascinante, pot fi atacate de-a busilea, in picioare, oricum ar fi, numai sa ajunga mai sus. Si nu-i nevoie decat de 2-3 trepte ca sa se raneasca grav cazand.
     
  • Securizeaza ferestrele. Fie ca vrea sa plece la plimbare, fie ca, pur si simplu, ce se vede dincolo de geam este prea atragator pentru a fi ratat, micutul tau va gasi calea (daca exista) sa ajunga la fereastra si sa-si faca iesirea cumva. Muta mobila de langa ferestre si blocheaza-le manerele.

 

Cel mai simplu mod de a descoperi ce pericole il pot pandi pe bebelus in propria ta casa este sa privesti prin ochii lui. Ia-o de-a busilea prin toate camerele si noteaza-ti tot ce-ti atrage atentia, precum si riscul implicat de respectivul loc. Cand ai terminat de inspectat casa, abia atunci apuca-te de lista de cumparaturi. Si tine minte: tot ce-i la indemana copilului e fair game. Cum ar veni: „ursulet de catifea, ce se da nu se mai ia”, tii minte?

 

Sursa foto articol: thebesthomeblog.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!