Sari la conținut

Lectii primite de la parinti si date mai departe copiilor

Suntem in plin proces de a contesta modul in care ne-au crescut parintii (unde te mai uiti, mai vezi niste acuze de acest gen). Cu toate astea sunt, dupa parerea mea, cateva lectii importante si valoroase pe care ni le-au dat. Si, pe care, mai mult ca singur, le vom transmite si noi mai departe.

Ne-au placut aceste lectii atunci cand le-am primit? Cel mai probabil ca nu. Insa acum nu le mai putem contesta in vreun fel valabilitatea, asa ca le dam mai departe. 

 

1. Mananca sanatos dimineata. Nu pot sa va spun de cate ori am auzit asta si cat de mult insist si eu sa se intample. Practic in fiecare zi.

2. Nu intarzia. Si uite, ca mi-a intrat in sange. Decat sa intarzii prefer sa ajung cu un sfert de ora mai devreme. Copiii stiu si ei acum - intarzierea este o crima de neiertat, fie ca le convine, fie ca nu.

3. Nu stii pana nu incerci. Acesta era argumentul lor forte, referitor la orice. Atunci mi se parea aberant. Acum mi-as dori sa incerc cat mai multe lucruri, asa ca il transmit si eu mai departe - de unde stii ca nu iti place cu cortul pana nu incerci?

4. Mananca legumele rosii din supa. Nu, nu le mananc nici acum, desi am gustat de cateva ori, de curand, si am realizat ca nici macar nu se simt. Insa le spun copiilor fara sa clipesc - mananca si legumele rosii.

5. Nu te culca tarziu. Nu sunt sigura ca acest sfat este pentru toata lumea, unii chiar functioneaza daca se culca tarziu. Insa il transmit mai departe ca atare, ca nu are cum sa strice.

6. Trebuie sa fii bun in ceea ce faci. Nu poti excela intr-o multime de domenii, nu ai timpul necesar. Alege unul si concentreaza-te sa fii bun in acesta

7. Nu face lucrurile de mantuiala. Cu alte cuvinte, daca faci ceva doar ca sa fie facut nu are nimeni niciun castig. Decat sa iti pierzi timpul incercat sa pacalesti mai bine, pe moment, dai tot ce poti.

8. Lenesul mai mult alearga. Este un proverb pe care l-am auzit destul de des. Nu as baga mana in foc pentru universaliatea lui, insa este dovedit ca daca nu faci lucrurile la timp efortul este mai mare pentru a le pune iarasi pe fagas.

9. Familia este importanta. Un lucru pe care imi doresc sa il transmit si eu mai departe, chit ca in adolescenta nici nu vroiam sa aud de o asemenea idee.

10. Zambeste. Un sfat bun pe care ar trebui sa il pun in practica mai des. O incruntatura nu a rezolvat vreodata prea mare lucru, insa un zambet da.

11. Citeste. Mai degraba mama avea aceasta pasiune.

12. Trebuie sa stii sa faci o mancare decenta. Tata ar fi vrut sa ma vada un pic mai priceputa in bucatarie. Acum as vrea si eu la fel. Este mult mai bine sa mananci o mancare cu gust decat una fara.

13. Curatenia este importanta. S-au chinuit ei fara mare succes sa ma invete si ca ordinea este importanta. Am invatat singura, pe pielea mea.

14. Nu trai peste mijloacele tare financiare. Parintii mei aveau oroare sa fie indatorati si asta s-a transmis mai departe. Vrei descoperire de cont?, m-au intrebat de la banca. Ptiu drace!, le-am raspuns eu.

15. Distreaza-te, insa nu la volan. Este atat de usor sa faci un accident cand nu esti atent. Si atat de usor sa nu fii atent atunci cand te preocupa altceva decat condusul.

16. Incearca, sigur ca poti. Nu merge intotdeauna, insa este placut sa auzi pe cineva ca te incurajeaza. Asa ca transmit si eu mai departe incurajarea.

 

Care sunt lucrurile bune pe care le-ai invatat de la parintii tai?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!