Sari la conținut

Sanatatea din farfuria celor mici, sfaturi de la specialist

Saptanile trecute am avut-o invitata pe doamna Liana Contiu, specialist in nutritie. Ea a raspuns la intrebarile voastre privind alimentarea corecta a copiilor. Va redam mai jos cateva din sfaturile sale care consideram ca v-ar fi utile:

 

Pot manca copiii cereale din comert?

Cerealele din comert nu sunt neaparat cea mai buna alegere sunt pline de zahar, indulcitori, aditivi, etc. Nu i aduce nici un beneficiu adica nu e un mic dejun sanatos. Sfatul meu este sa combinati : sa aveti zile in care ii dati cereale din plafar (fulgi de ovaz, etc) si 1 sau 2 zile in care mananca cerealele lui preferate ( si in portia puteti adauga o mica cantite din cele din plafar ca sa nu faca mari deosebiri de gust). Chiar daca copilul are o greutate normala nu e indicat sa consume alimente nesanatoase, pana la urma urmarim sa avem un copil sanatos nu doar un copil fara probleme de sanatate.

 

Cat de nocivi sunt micii?

Nu recomand micii. De exemplu daca ii cumparati gata facuti si nu ii gatiti in casa igiena poate fi indoielnica. Apoi chiar daca ii gatiti acasa, micii sunt facuti din carne tocata care are un continut mare de grasimi si in plus nici macar nu stim din ce e facuta carnea tocata pe care o gasim supermarket. Va recomand sa evitati micii, cheeseburger, burger , etc. Sunt adevarate bombe calorice care nu ne prea aduc nici un beneficiu organismului. 

 

Pentru cresterea imunitatii

Consumati multe legume si fructe care inca mai sunt in sezon. Va recomand morcovii, dovleacul ( sunt foarte buni pentru cei mici si nu numai ) pentru ca lupta cu infectiile din organism si intaresc sistemul imunitar. Includeti alimente care contin grasimi sanatoase de ex nuci, peste (mai ales somonul).
Puteti lua dimineata cate o lingura de catina sau polen amestecat cu miere.
De asemenea e foarte importanta igiena: spalati orice aliment pe care il folositi chiar daca folositi sau nu coaja ( inclusiv ouale) . Spalati va pe maini cat de des posibil, dezinfectati lucrurile cu care intra in contact copiii . Puneti mare accent pe igiena la fel ca si pe alimentatie .
 
 
Suplimentele alimentare
 
Suplimentele se iau la recomandarea medicului daca este cu adevarat nevoie. In rest se acorda atentie alimentatiei. Daca o sa aveti grija la dieta si stilul de viata (sport, somn) probabil nu o sa fie nevoie de suplimente.
Atentie: nu ii dati copilui suplimente doar pentru ca ati auzit ca la altii au avut efecte, fiecare organism este diferit. Daca credeti ca e nevoie de suplimentare cereti sfatul medicului. Nu tineti cont de pareri neavizate.
 
 
Zaharul in alimentatia copiilor
 
Zaharul dupa varsta de 1 an. Dulciuri cam dupa 2 ani. Siropul de agave sau de artar este o alternativa mai buna. Incercati sa evitati zaharul alb cu zahar brun sau brut. Ideea e urmatoarea : cu cat e mai rafinat cu atat e mai daunator. Totul tine de dvs , daca "educati" gustul copilului fara zahar sau in cantitati mici nu va simti nevoia pe viitor sa manance mult dulce.
 
 
 
Liana Contiu
 
Sunt nutritionist-dietetician licentiat specializata in Nutritie Clinica si Comunitara. Imi desfasor activitatea cadrul clinicii Psihomed Center din Reghin, Mures.
Ma axez mult pe combaterea obezitatii in randul copiilor ( cu ei prefer sa lucrez) ; fac educatie nutritionala in scoli de cate ori am ocazia. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!