Sari la conținut

Cum te protejeaza cremele solare?

Teoria o stii foarte bine: trebuie sa folosesti creme de protectie cand te expui la soare. Dar faci multe greseli in legatura cu asta, iar cea mai grava este ca... nu te protejezi deloc!

 

Inca mai intalnesc persoane care spun: „Nu folosesc crema de protectie pentru ca vreau sa ma bronzez!” Mi se pare incredibil ca, la cat de mult a crescut incidenta cancerului de piele in lume si in Romania (peste 1 000 de cazuri si 364 de decese in 2012 la noi in tara), la cata educatie in acest sens se face prin intermediul media si la cat de plina e piata de produse cu factor de protectie – cel putin vara, pentru toate buzunarele – mai exista astfel de argumentari. Varianta corecta ar fi: „Nu folosesc crema de protectie pentru ca vreau sa ma ard. Imi doresc un bronz rapid, cu un impact violent asupra pielii si o piele care se cojeste, cu o durata scurta de colorare.”

 

Un experiment socant

Cameramanul Thomas Leveritt a facut un experiment pe strada la care au participat barbati, femei si copii avand diverse fototipuri de piele. Gratie tehnologiei folosite de Leveritt, acestia au putut vedea „daunele” pe care soarele le aduce pielii lor si primi un pronostic pentru starea pielii lor din viitor in conditiile in care vor continua sa nu se protejeze impotriva ultravioletelor. Apoi, fiecare subiect al experimentului a primit crema cu factor de protectie, ca sa observe, prin intermediul aceluiasi procedeu tehnic, cum reuseste aceasta sa le protejeze pielea. Rezultatele au fost socante, vezi in clipul de mai jos:

 

 

Ca sa intelegi ce se intampla (si sa folosesti mai cu incredere astfel de produse, atat pe tine si pe toata familia ta), hai, sa vorbim un pic de chimie mai vulgara: prin combinarea de ingrediente active organice si anorganice, cremele cu factor de protectie solara reusesc sa tina la distanta de piele mare parte din razele ultraviolete fie respingangu-le, fie dispersandu-le, fie absorbindu-le si disipandu-le sub forma de caldura inofensiva. Astfel, lumina solara este intens filtrata de acest „paravan” de crema, dar nu este blocata 100%. Dioxidul de titan sau oxidul de zinc sunt doi dintre cei mai frecvent folositi compusi anorganici cu actiune de blocare efectiva a luminii solare – in trecut, puteai recunoaste o crema cu astfel de ingrediente prin faptul ca lasa pielea alba dupa aplicare.

 

Crema trebuie sa filtreze si razele UVA, si razele UVB

Gratie tehnologiei, acesti compusi au fost „sparti” in particule tot mai mici, astfel incat crema sa ramana invizibila pe piele, fara a-si pierde, totusi, aceasta functie foarte utila de blocare. Ei se ocupa, mai ales, de oprirea ultravioletelor de tip A (cu cea mai mare lungime de unda dintre toate), care actioneaza cel mai in profunzimea pielii, provocand imbatranirea (riduri, pete). Pentru filtrarea razelor UV de tip B intra in actiune compusii organici (majoritatea ingredientelor cu nume ciudate de pe etichetele produselor cu protectie solara, precum para-aminobenzoic acid). Iar impreuna, aceste doua categorii de compusi ofera o protectie solara masurata in factori – adica cifra inscrisa mare pe produs, primul lucru dupa care te ghidezi atunci cand iti alegi crema de protectie, nu-i asa?

 

Sursa foto articol: lifepixel.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!