Sari la conținut

10 cele mai importante lecţii pe care trebuie să le învăţăm, până la 30 de ani

„În cazul celor mai mulţi dintre noi, până la 30 de ani, caracterul s-a întărit ca ipsosul şi nu se mai înmoaie niciodată.”  este de părere Brian Little, conferenţiar de psihologie la University of Cambridge.

“După 30 de ani, încă ne mai putem schimba, dar mai lent şi cu  eforturi mai mari”, spune şi Paul T. Costa Jr., un om de ştiinţă care lucrează în laboratorul de ştiinţe comportamentale din cadrul National Institutes of Health, SUA.

Ce este important să ştim, până la 30 de ani?

Comunicarea este totul – Sau, şi mai bine spus, lipsa comunicării poate ruina totul! Vrem să ne fie bine în relaţiile cu cei din jur? Trebuie să învăţăm să spunem ceea ce simţim, cât mai frumos cu putinţă. Vrem să obţinem locul de muncă mult visat? Trebuie să ştim să ne vindem, să scoatem în evidenţă calităţile noastre, punctele noastre forte, abilităţile noastre. Pentru ca ceilalţi să ne placă, este important ca noi să ne iubim pe noi înşine şi să ştim să comunicăm asta. Vrem să ne înţeleagă copilul nostru? Trebuie să ştim să exprimăm cuvintele noastre în cuvintele lui. În orice situaţie, trebuie să căutăm cuvinte digerabile, care să îi atingă pe cei din jur, făcându-i să îşi schimbe comportamentul după dorinţele noastre. 

Să ascultăm, înainte de a vorbi – Ne găsim deseori realizând că, din dorinţa de a-l stoarce pe cel din faţă de informaţiile de care am nevoie, participăm la dialog formulând întrebări chiar în timp ce ni se răspunde la altele. Pierdem esenţialul, şi asta pentru că doar vorbim, în loc să şi ascultăm. Este foarte important să învăţăm să ne dezvoltăm aptitudinile necesare pentru o ascultare activă. Să digerăm informaţiile, înainte de a formula următoarea întrebare.

Succesul tău nu ţine decât de propria persoană – Între 20 şi 30 de ani, aflăm că nicio părticică din noi nu aparţine nimănui altcuiva decât nouă. Poate că familia şi prietenii ne vor fi aproape, la nevoie, dar depinde numai de noi cum ne folosim de resursele oferite. Recompensele noastre sunt direct corelate cu nivelul de efort şi de muncă investite. Efort mic = recompense puţine. Viceversa este de asemenea valabilă.

► Citeşte şi Să te iubești pe tine însuți. Lecția

Oricum ar fi, drumul către succes nu va fi scurt – Nu te aştepta ca succesul să vină peste noapte! Atunci când vine vorba de succes, profesional şi personal, trebuie să ştim ca este nevoie să depăşim foarte multe obstacole, să trecem prin zeci de încercări, „să ne călim”.
Setează-ţi obiective pe termen lung, lucrează la ele zilnic, cu răbdare şi cu capacitatea de a te ridica după fiecare mic eşec. Succesul este un maraton, nu un sprint. Aminteşte-ţi că nu există planuri mici!

A fi prezent necesită un efort constant – Încearcă să ai tot timpul în vedere importanţa mindfulnessului, a prezenţei în fiecare moment. Fă-ţi timp pentru a examina modurile în care te simţi, pentru a medita, a reflecta şi a linişti restul de zgomot din mintea ta, pentru a te concentra asupra prezentului, în întregime. Este greu, trăind într-o lume în care suntem foarte uşor absorbiţi de zgomot, de tehnologie, de stres şi tocmai de aceea acest lucru necesită un efort conştient.

Nu te gândi niciodată că ştii totul. Pentru că nu are cum să fie aşa – Pentru a creşte, trebuie să fim întotdeauna atente la schimbări, să fim înfometată după informaţii noi. Trebuie să învăţăm întotdeauna. Este important să citim, să întrebăm, să admitem că nu ştim totul şi, mai mult decât atât, să fim conştiente că şi noi greşim. Diploma nu ne va defini niciodată. Dorinţa de a învăţa în permanenţă – da! Să ne amintim asta sau să ne pregătim să fim lăsate în urmă!

Prietenii se schimbă – Prieteni din liceu – poate doar unul? Din facultate? Cu puţin noroc mai adăugăm unul? După căsătorie? După apariţia copilului? Operăm o scădere, cel mai probabil. De ce? Pentru că dinamica prieteniei este întotdeauna în mişcare, pentru că fiecare este un individ care investeşte în el, în profesia şi în familia lui. Este important să nu priveşti toate aceste schimbări ca pe o dinamică negativă, ci doar să înveţi că trebuie să investeşti numai în oamenii capabili să investească în tine.

Nu spune niciodată “Mai Târziu” – Procrestinarea este un ucigaş tăcut. Nu mai spune niciodată “e timp şi mâine”, mai ales că vorba “nu lăsa pe mâine ce poţi face azi”, se dovedeşte în multe situaţii adevărată. Acum e momentul să faci ceea ce ţi-ai propus! Acţionează corespunzător!

Timpul tău este cel mai preţios – Fără să realizăm, în fiecare moment punem nevoile celorlalţi înainte de ale noastre. Nu ne luăm pauză la prânz, pentru că şeful are nevoie ca toate task-urile să fie nîndeplinite la timp, nu ne facem timp să mâncăm, pentru că ai noştri copii au nevoie ACUM de mâncare, nu facem nicodată o baie în cadă, pentru că trebuie să avem grijă ca celor din casă să nu le lipsească nimic. Dar de noi, când avem grijă?! Ca să nu mai spunem că dacă noi ne punem pe planul al doilea, va veni o zi în care nu vom mai putea deloc să ne ocupăm de ceea ce acum ni se pare prioritar.

Perfecţiunea nu există - Deşi trebuie să ne dorim să fim din ce în ce mai bune, trebuie să ne dăm voie să nu mai luptăm pentru perfecţiune! În primul rând, ea nu poate fi atinsă, iar în al doilea rând lupta pentru a o atinge nu aduce decât nefericire. Să ne bucurăm de ceea ce suntem şi să luptăm doar cu zâmbete pentru mai mult!

Foto: Free pik  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!