Sari la conținut

10 obiecte din casă despre care nu știai că expiră!

Te-ai gândit vreodată ce termen de valabilitate au obiectele din casa ta? Știi când expiră... pernele, de exemplu? Sau parfumul tău cel scump pe care l-ai cumpărat din străinătate? Ori cât timp mai poți folosi scaunul de mașină al prichindelului tău? Deși multe dintre produsele casnice nu au trecute pe etichete termene de valabilitate atunci când le achiziționăm din magazine, ar fi bine să știi când trebuie să renunți la ele. De ce? Pentru că te pot îmbolnăvi, după ce expiră!

De câte ori faci o sesiune de cumpărături pentru casă, nu-ți spune nimeni când trebuie să arunci pernele, salteaua de pat, covorul, pilota sau tocătorul din bucătărie. Dacă știm că periuțele de dinți trebuie schimbate o dată la două luni, despre perne, de exemplu, nu găsim niciun avertisment pe etichete.
Cu toate acestea, pentru a-ţi proteja sănătatea, trebuie să ştii când să renunţi la unele obiecte casnice. Care sunt acestea? Iată 10 dintre ele:

Pernele
Că tot le-am menționat mai sus... Indiferent de materialul din care sunt confecţionate, pernele ar trebui schimbate o dată la 2-3 ani. Pentru că nu pot fi spălate, pernele devin, în timp, un adevărat cuib de bacterii şi acarieni. Chiar dacă speli frecvent feţele de pernă, praful, excesul de sebum de pe piele şi celulele moarte intră în ţesătură şi pot provoca alergii sau afecţiuni respiratorii.

Papucii de casă
Chiar dacă se pot curăța cu ușurință la mașina de spălat rufe, papucii de casă pot fi un focar pentru infecțiile fungice care se pot întinde pe degetele picioarelor. Prin urmare, este indicat sa renunți la ei după un an de folosință.

Salteaua de pat
Cât de mult contează un somn bun, nu-i așa?! În general, o saltea de pat bună poate fi folosită între 5 și 10 ani. Dar, dacă observi că nu mai dormi bine, ar fi bine să cumperi una nouă. Pentru că o saltea veche, cu denivelări, poate provoca afecţiuni ale muşchilor şi oaselor. În plus şi salteaua, ca şi perna, devine un loc propice pentru înmulţirea acarienilor.

Tocătorul de bucătărie
Bacteriile se înmulțesc rapid pe suprafețele lingurilor de lemn și, mai ales, pe tocător, indiferent că este din lemn sau din material plastic. Aceste ustensile de bucătărie trebuie înlocuite o dată la 6 luni. În ce privește întreținerea lor în tot acest răstimp, ele se spală după fiecare folosire cu apă clocotită şi se freacă cu detergent de vase sau bicarbonat. De ce este necesar acest lucru? De cele mai multe ori, pe tocător tai şi tranşezi cărnurile. Dacă nu este curăţat imediat, resturile intră în lemn şi provoacă un focar de infecţie.

►Citește și 7 obiecte din casă despre care crezi că sunt sigure. Dar nu sunt!

Covorul
Oricât l-ai curăţa, spăla şi aspira covorul este mai mereu plin de praf. Tocmai de aceea, ar fi bine să-l schimbi după 5 ani, mai ales pentru sănătatea familiei tale. Cele mai grave afecţiuni sunt cele pulmonare, iar copiii sunt cei mai predispuşi să se îmbolnăvească. Motivul? Un copil mic merge de-a buşilea pe covor, se joacă sau cade şi aspiră praful îmbâcsit.

Buretele de baie
Indiferent cât de bine spălat și clătit este buretele de baie după ce îl folsești, este indicat să-l schimbi o dată la 2 săptămâni. Pentru că este locul preferat al ciupercilor și mucegaiurilor.

Peria de păr
Unul dintre cele mai folosite obiecte, mai ales de femei, peria de păr trebuie curățată cel puțin o dată pe săptămână și schimbată în fiecare an. Iar în cazul celor cu peri naturali, acestea ar trebui înlocuite după 7 luni de folosință.

Parfumul și apa de toaletă
Chiar dacă vorbim despre esențele pure sau despre apele de toalete, chiar și acestea au termen de valabilitate. Cele care conțin uleiuri esențiale sunt valabile 3 ani, fătă a fi deschise, și 2 ani după ce au fost desigilate.

►Citește și Șerveţelele umede pentru bebeluşi: 10 utilizări neașteptate

Scaunul auto pentru copii
În timp, toate componentele din plastic sau din materiale textile care se regăsesc la scaunele auto de copii se deteriorează și îi pot schimba forma. Așa că, dacă te-ai gândit să păstrezi modelul pentru următorul copil, ar fi bine să achiziționezi unul nou.

Prelungitoarele electrice
Deși ai spune că pot rezista la nesfârșit, prelungitoarele electrice ar fi bine să fie schimbate cam o dată la 1-2 ani. Mai ales dacă sunt suprasolicitate!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!