Sari la conținut

Cateva ganduri despre disciplina de sarbatori

 Sfarsitul de an vrem sa fie fantastic, asa este in povesti - toata familia se aduna si canta fericita la gura sobei. Insa de multe ori se intampla exact contrariul: scos din mediul si din programul pe care il stie, ingerasul nostru face crize de furie una dupa alta.

 

Asa ca. poate, este momentul sa mai vorbim inca o data despre disciplina, cu bune si cu rele. Ce poate si ce nu poate ea sa faca.

 

1. Time-out sau pusul la colt

Eu nu sunt o adepta a acestei metode de disciplinare, dar recunosc ca are si partile ei bune. Faptul ca atat parintele cat si copilul sunt separati pentru cateva minute ca sa se linisteasca este un lucru benefic pentru toata lumea. Altfel ajungi sa nu se stie cine tipa mai tare - copilul in criza sau parintele scos din minti de atata urlet.

 

2. Pedeapsa sub forma de consecinta

Se discuta mult in ultima vreme ca nu ai voie sa ii pedepsesti pe copii. Trebuie sa le explici cu mult calm si intelegere tot ce au facut rau. Iar si iar, ignorand si faptul ca te sfideaza, si faptul ca nu te baga in seama. Uneori insa vocea raguseste, rabdarea se duce pe apa sambetei asa ca simti ca apare necesitatea unei pedepse. Dar sa fie o pedeapsa care are legatura cu fapta, nu ceva arbitrar - ti-a aruncat telefonul pe jos, atunci nu mai are voie sa umble cu el; nu vrea sa se imbrace de iarna, atunci nu are voie sa iasa din casa etc.

 

3. Mai putine reguli

Poate ca este momentul in aceasta perioada de an ca atat tu, cat si adultii din preajma ta sa mai uitati de reguli. Altfel nu veti face decat sa tipati incontinuu la copil. Adevar de care mi-am dat seama in momentul in care i-am spus incontinuu o seara intreaga sa nu sara in pat. 

 

4. Nu uita de cuvintele bune

Odata ce ai trecut pe panta negativa cu nenumarate observatii nu este dificil sa ramai pe ea: copilul face toate prostiile care ii trec prin cap ca sa il bagi in seama; tu depui toate eforturile de care esti capabil ca sa il ignori si sa nu fii nevoit sa il pedepsesti. Sparge cercul vicios si lauda-l atunci cand face bine. Sa vezi cum se mai destinde atmosfera!

 

5. Nu baga in seama publicul

Adesea publicul, fie rude, fie straini, inrautateste cu mult situatia pentru ca pune presiune asupra noastra sa ne linistim imediat copiii. Si din aceasta cauza ajungem sa facem gesturi care ii enerveaza si mai rau pe copii. Fa tot posibilul sa ignori publicul cu totul, chiar si atunci cand nu te lasa in pace si iti mai da la 5 minute inca un sfat despre cresterea copiilor.

 

6. Mai lasa si universul sa faca dreptate

Nu are sens sa te lupti cu morile de vant pana cand ti se albeste parul in cap, mai lasa si universul sa faca dreptate. Asa, ceea ce spui se va pricepe mult mai usor. Nu vrea sa isi puna manusi? Lasa copilul in pace sa-i inghete mainile. Si va veni el la tine sa te roage sa ii pui. Nu vrea sa manance cand este masa pusa? Sa fie sanatos, ii dai o banana cand i se face foame.

 

Tu ce strategii folosesti ca sa treci cu bine prin sarbatori?

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!