Sari la conținut

Copiii din Romania in coada clasamentelor UNICEF

Romania are una din pozitiile cele mai de jos intr-un clasament realizat de UNICEF in ceea ce priveste situatia copiilor si conditiile in care acestia cresc si traiesc. Topul UNICEF a luat in considerare 29 de tari, printre care si Romania.

Cercetarea UNICEF acopera perioada ultimilor zece ani si are loc in contextul in care tarile cu economii avansate sunt lovite puternic de criza economica. Raportul arata ca este greu de spus cat de profunda este si cat de mult va dura actuala criza financiara. In orice caz, este clar ca efectele vor fi percepute in anii care urmeaza, avand la baza politicile care se aplica acum privind siguranta si drepturile copiilor si ale tinerilor. Aceasta analiza internationala demonstreaza ca saracia in randul copiilor din aceste tari dezvoltate nu este inevitabila, poate fi combatuta, iar anumite tari fac mult mai multe decat altele pentru a-si proteja cei mai vulnerabili dintre copii.

Clasamentul a fost alcatuit din perspectiva a cinci dimensiuni: confortul material, sanatatea si siguranta, educatia, comportamentul si riscurile. Raportul claseaza pe primele locuri, in ce priveste grija fata de copii, Olanda si alte trei tari nordice, Finlanda, Islanda si Norvegia. Grecia, Italia, Portugalia si Spania se situeaza in jumatatea de jos a clasamentului.
 

 

Studiul nu a identificat o legatura puternica intre nivelul PIB-ului pe cap de locuitor si conditia generala a copiilor. De exemplu, Slovenia se situeaza deasupra Canadei, Cehia este mai sus decat Austria, la fel si Portugalia in comparatie cu Statele Unite. De altfel, Statele Unite se situeaza pe locul 26 in topul UNICEF, fiind urmate doar de Lituania, Letonia si Romania.

Romania sta bine numai in ce priveste consumul de droguri in categoriile de varsta mica, acesta fiind unul dintre cele mai reduse, dar sunt in top in ceea ce priveste fumatul, fiind pe locul 6, dupa Letonia, Cehia, Lituania, Ungaria si Austria.

In Romania, pneumonia omoara copii!

Fie ca sunt vremuri de criza economica, precum cele de acum, fie ca sunt perioade mai fericite din punct de vedere financiar, UNICEF solicita guvernelor si partenerilor sociali sa situeze copii si tinerii in centrul procesului de adoptare a deciziilor.

Pentru fiecare noua decizie luata in calcul sau adoptata, guvernele trebuie sa analizeze impactul si efectele asupra copiilor, familiilor cu copii, adolescentilor si tinerilor adulti. Aceste grupuri nu sunt reprezentate in procesul politic sau vocea lor este prea rar auzita, este argumentul pe care il aduce UNICEF in favoarea copiilor.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!