Sari la conținut

Cum îi spui copilului că Moşul nu există? Cea mai frumoasă explicaţie oferită de o mămică

Sărbătoarea Crăciunului este magică, mai ales pentru copii, însă vine un moment în viaţa fiecăruia în care nesiguranţa îţi face loc în inima lui şi începe să îşi pună întrebări. De unde vin toate cadourile? Bătrânul cu barbă albă o fi real? Cum o reuşi Moşul să ajungă la toţi odată şi de ce pentru unii este mai bogat decât pentru ceilalţi? – sunt doar undele dintre întrebările pe care copiii încep să şi le pună, după ce împlinesc 5 -6 anişori. Cum procedăm atunci, le spunem adevărul sau încercăm pe cât posibil să păstrăm magia?

► Citeşte şi Când este momentul să îi spunem copilului adevărul despre Moş Crăciun? Ce spun psihologii

O mămică din Texas a găsit una dintre cele mai frumoase explicaţii din lume pentru faptul că Moşul nu este bătrânul acela din Laponia, care ajunge la toţi copiii în fiecare noapte.

În familia noastră, există o tradiţie prin care reuşim să facem tranziţia de la copilul care crede în Moş Crăciun la copilul care devine  Moş Crăciun. În acest mod, existenţa lui Moş Crăciun nu se transformă într-o minciună care la un moment dat este descoperită, ci într-o serie de fapte bune, magice, care se încadrează perfect în atmosfera Crăciunului.

Pe la 6-7 ani, atunci când copilul începe să aibă dubii, este pregătit să afle adevărul. Cum procedez eu? Îmi scot copilul, atunci când este momentul, la o limonadă, în oraş, şi spun următoarele:

"Se pare că ai crescut destul de repede, în ultimul an. Şi nu spun asta doar pentru că te-ai înălţat, dar se pare că şi inimioara ta s-a maturizat" (aici puteţi scoate în considerare câteva schimbări în bine ale copilului, câteva fapte frumoase pe care le-a făcut etc). "În fapt, cred că ai crescut atât de mult, încât eşti pregătit să devii chiar tu Moş Crăciun".

"Sunt sigură că ai observat că majoritatea Moşilor nu sunt altceva decât oameni normali, îmbrăcaţi ca celebrul bătrân din Laponia. Poate că unii dintre prietenii tăi  ţi-au şi spus că nu există Moş Crăciun. Dar trebuie să ştii ceva: ei spun asta pentru că nu sunt încă pregătiţi să devină Moş Crăciun. Dar tu eşti.

Acum, gândeşte-te la Moşul. Ce primeşte el în schimb, pentru tot efortul depus?"(Este momentul în care îl faci pe copil să se gândească la recompensa sufletească izvorâtă din bucuria de a dărui. Copilul va înţelege că fiecare om va deveni, la rândul lui, Moş Crăciun, dacă va dori să aibă inima plină de fericire).

Din acel moment, misiunea secretă a fiecărui copil va fi să găsească o persoană căreia să îi dăruiască ceva de care omul respectiv are nevoie, fără să îşi dezvăluie, însă, identitatea. A fi Moş nu se rezumă la a cheltui bani, ci la a dărui bucurie.

Aşa se face că fiul meu cel mare, când a aflat vestea, şi-a ales să fie Moşul „vrăjitoarei” care stătea în casa vis-a-vis de noi. Femeia care întotdeauna îi certa că stau afară până târziu şi că fac gălăgie. Copilul a observat că ea este atât de săracă, încât şi iarna umblă cu aceiaşi papuci rupţi, pe care îi are dintotdeauna. Şi ce a făcut el? I-a cumpărat femeii încălţări, i-a pus la uşă însoţiţi de un bileţel pe care era scris mesajul „Crăciun Fericit de la Moş Crăciun” şi a stat şi a pândit-o în dimineaţa zilei de Crăciun, emoţionându-se  până la lacrimi de reacţia de uimire a femeii.

Copilul cel mic a ales să îşi vopsească bicicleta mai veche, să îi pună o şa nouă şi să le-o dăruiască unor vecini mai sărăcuţi, care nici nu îşi permiteau să viseze la o bicicletă.

Povestind strategia ei pe Facebook, femeia a primit mii de comentarii de la mămici, prin care era felicitată pentru ideea genială, spunându-i-se că aşa vor proceda şi ele, cu copiii lor.

„Şi mama a făcut ceva asemănător cu mine. Mi-a explicat că Moşul este despre spirit, despre magie, despre bucurie. Când am aflat, i-am pregătit cel mai frumos cadou de până atunci fratelui mai mic, şi nici că a existat bucurie mai mare, pentru mine”, a scris una dintre utilizatoare.

► Citeşte şi Cât de mult îi poate afecta Moș Crăciun pe copii? Explicațiile psihologilor

Copilul tău ce ştie despre Moşul?

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!