Sari la conținut

De ce te poate duce un bebeluș în extaz? Explicații științifice

Cu siguranță, și tu ai trăit acel moment de fericire deplină atunci când ți-ai ținut copilul în brațe. Poate nu la prima “întâlnire”, poate nu într-o scenă idilică desprinsă din filme, dar sigur ai simțit până în măduva oaselor extazul atunci când ți-ai îmbrățișat bebelușul, i-ai simțit mirosul acela specific și te-ai pierdut cu totul în ochii lui. Dincolo de dragoste, această stare are și o explicație științifică. În plus, dă dependență. De altfel, singura dependență care nu te intoxică. Dimpotrivă, te face mai bun.

În mod eronat, credem că doar femeile pot trăi fericirea deplină atunci când devin mame pentru că, din punct de vedere fiziologic, doar ele pot da naștere. Am auzit de nenumărate ori replici de genul “Un bărbat nu poate știi ce înseamnă asta, pentru că el nu poate duce o sarcină”. Oamenii de știință contrazic astfel de opinii.

Viața cu un bebeluș se împarte în două extreme: agonie și extaz. Pe cât de epuizante sunt nopțile piedute, plansetele, grijile, pe atât de intense sunt momentele în care orice părinte simte că se topește când își aude puiul gângurind ori îl vede zâmbind ori îi simte mirosul specific de bebeluș.

De altfel, un studiu publicat în Frontiers In Psychology demonstrează faptul că mirosul bebelușilor declanșează eliberarea de oxitocină – “hormonul fericirii” în organism. De aceea mămicile sunt în extaz atunci când își țin copiii în brațe, când le simt mirosul și pielea fină.

►Citește și 15 sfaturi de la Maria Montessori care te pot ajuta să devii un părinte mai bun

Simțul tactil, văzul și mirosul fac ca în corpul unei mămici să se declanșeze o creștere a nivelului de hormon circulant. Iar contactul piele pe piele nu aduce numai o secreție crescută de oxitocină, dar ajută și la integrarea și maturizarea senzorială a bebelușului. El își miroase și îi știe mirosul încă de când este în săculețul său plin cu lichid amniotic. De asemenea, cea mai eficientă metodă de creștere a nivelului de oxitocină este alăptarea.

Însă “dependența” de bebeluș este experimentată și de bărbați în aceeași măsură ca femeile. Un alt studiu publicat în Biological Psychology relevă faptul că nivelul de oxitocină din organismul unui urmaș de-al lui Adam crește în timpul sexului, atunci când își petrece timpul cu prietenii sau cu animalele de companie și după ce devine tată.

Iată ce povestește Dave Mosher, corespondent Business Insider și tătic dependent de fetița lui:

“Într-o dimineața de vară, eu și soția mea ne pregăteam să ieșim pe ușă, la plimbare, în timp ce eu o țineam în brațe pe fiica noastră în vârstă de 2 luni. Îi simțeam trupul cum îmi apasă pieptul, lăsându-și greutatea pe mine în timp ce adormea. Deodată, în timp ce pășeam în umbra copacilor de pe stradă, m-a străfulgerat o senzație incredibilă de căldură, de parcă m-aș fi topit într-o stare de euforie. Am simțit cum inima o ia la sănătoasa, cum palpitațiile își fac de cap, în același timp, cum mă cuprinde o liniște profundă, până la punctul în care îmi dau lacrimile. Timpul părea a sta în loc că aproape m-am oprit să-mi trag răsuflarea. Eram în extaz. Extaz pe care l-am mai experimentat și în alte momente în care mi-am ținut fiica în brațe. Prin urmare, ea e drogul meu”.

►Citește și De ce femeile își țin copiii în brațe pe partea stângă? Explicații științifice

Până la urmă, experiența lui Dave Mosher susține recomndarea de baby wearing, purtarea bebelușului, care are numeroase beneficii, sinteza de oxitocină fiind unul dintre ele. Părinții care își poartă bebelușii sunt activi, se deplasează oriunde cu ușurință și își au și copiii lângă ei în acelaș timp. Hormonii de stres scad astfel în concentrație și cu cât aceștia sunt la un nivel mai redus cu atât părinții și prichindeii se vor simți mai bine.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!