Sari la conținut

Dieta Paleo – înainte şi după naştere. Recomandările specialistului

Este una dintre cel mai mediatizate diete în ultima vreme, poate și datorită faptului că are ca rezultat un număr semnificativ de kilograme în minus fără efecte adverse asupra sănătății organsmului. În plus, este și la mare căutare printre vedetele de la Hollywood. Cât de eficientă este însă această metodă de slăbire? Și cât de indicată este dieta Paleo înainte lu după naștere? Iată ce lămuriri am primit de la Gabriela Codruța Nedelea, consilier SAMAS în nutriție și remodelare corporală.

Dieta Paleo: regim sănătos sau marketing?

Acest tip de dietă exclude toate alimentele care nu se consumau în paleolitic, mai exact cereale, leguminoase, cartofi, lactate, orice aliment procesat, sare sau uleiuri rafinate. Pune accent pe alimente organice, este o dietă care se adresează persoanelor cu venituri peste medie şi care alocă pentru hrană o sumă considerabilă din buget. Doar în acest context Paleo este o dietă sănătoasă! Este o dietă comercială care şi-a dezvoltat propria industrie de alimente, suplimente şi programe nutriţionale on-line.

Aceasta dietă, este foarte populară în SUA pentru că acolo există o comunitate foarte mare care practică activitate fizică foarte intensă (cross-fit, HAIT, etc). A devenit extrem de populară în comunitatea cross-fit, iar depăşirea graniţelor americane s-a făcut în momentul în care întrecerile de cross-fit au fost sponsorizate de o celebră companie care comercializează articole vestimentare sportive, în special încălțăminte. Ingredientele perfecte pentru marketing au generat un nou trend în nutriţie. Un trend adresat doar unei categorii sociale şi fără susţinere ştiinţifică!

Alimente permise în dieta Paleo

Se consumă foarte multe proteine ce provin preponderent din carne de la animale hrănite cu iarbă, ouă, pește, fructe de mare. Carbohidraţii provin din legume verzi, fructe proaspete de sezon şi rădacinoase, iar grăsimile provin în mare parte din alimentele de origine animală, dar şi din ulei de cocos, avocado, nuci şi seminţe.

Câte kilograme poți slăbi cu dieta Paleo?

Rezultatele apar în funcţie de obiectivul propus. Dacă obiectivul este de slăbire atunci, rezultatele variază în funcţie de numărul de calorii ingerate în dietă. Dacă se urmăreşte schimbarea compoziţiei corporale (masa grasă vs masă musculară) atunci tot pe fondul unui deficit de calorii, se va consuma din ţesutul adipos în contextul furnizării de energie pentru susţinerea exerciţiilor fizice intense pentru că, acest tip de dietă limitează aportul de carbohidraţi dintr-o zi pentru a forţa organismul să cedeze din reserve (grăsime stocată). Dacă ne raportăm la timpul în care se pierd kilogramele, iarăşi numărul de calorii restricţionate faţă de cât ar avea în mod normal organismul nevoie, sunt cele care dau rezultatul final.

Cum funcţionează dieta Paleo mai precis?

Aceasta dietă, că majoritatea dietelor low-carb, pune accent pe aport crescut de proteine şi grăsimi şi mai puţin pe carbohidraţi că principala sursă de energie. Funcţionează în context sportiv. Este o dietă care se potriveşte sportivilor ce practică activitate fizică de genul celor amintite mai sus dar şi persoanelor care doresc să slăbească şi nu au mai avut la activ alte diete cu revenire la greutatea anterioară sau mai grav, cu surplus peste ceea ce a pierdut în timpul dietei. Niciodată, aşa cum se promovează în România în diverse programe de slăbit, aceasta dietă nu trebuie ţinută fără practicarea unei activităţi fizice sistematizate de intensitate mare.

Dieta prevede un aport zilnic de proteine cuprins între 20-35%, grăsimi între 35-50% iar carbohidraţii reprezintă doar între 20-40% din raţia zilnică. Consider că variaţiile procentuale atât de mari, lasa loc de interpretări personale care pot afecta starea de sănătate, mai ales persoanelor care nu au în obicei controlul porţiei.
Pentru că o astfel de dietă să poată fi ţinută cu cât mai puţine efecte negative, este important că raportul grăsimilor să fie în favoarea celor de origine vegetală bogate în omega 3 , sursele de provenienţă a alimentelor să fie sigure şi să existe o ciclizare a procentelor de macronutrienti despre care am amintit .

Contraindicații

Orice persoană care are o patologie, nu trebuie să apeleze la vreo dietă extremă. Persoanele care au probleme cu metabolismul grăsimilor, probleme biliare său risc genetic crescut să dezvolte dislipidemii sunt sfătuite să nu adopte o astfel de dietă. Deşi se promovează aceasta dietă ca fiind una sănătoasă pentru că exclude orice aliment pro-inflamator, am putea foarte bine să excludem din alimentaţie aceste produse şi să păstrăm totuşi echilibrul în alimentaţia zilnică. Copiii, femeile însărcinate, femeile care alăptează, vârstnicii sau cei care suferă de vreo boală nu trebuie să apeleze la o astfel de dietă ci, mai degrabă, să pună accentul pe calitatea alimentelor şi pe o raţie alimentară zilnică, echilibrată.

Dieta Paleo în sarcină: pro sau contra?

Pe timpul sarcinii nu se ţine niciun fel de dietă! Tot ceea ce contează este calitatea alimentelor şi un aport caloric optim pentru fiecare trimestru de sarcină. Dacă sarcina s-a instalat pe un surplus de greutate, dieta se controlează în primul trimestru prin excluderea adăugării de calorii în alimentaţie. Nu, nu se mănâncă pentru doi ci pentru unul singur cu nevoi specific în fiecare trimestru.

Dacă mama înainte de a rămâne însărcinată a urmat dieta Paleo, pe perioada sarcinii aceasta nu i se mai potriveşte din două motive : nu mai face sport cu aceeaşi intensitate şi nu aduce toţi nutrienţii necesari dezvoltării unei noi vieţi fără să pericliteze în timp sănătatea acesteia. După naştere, cu atât mai mult, o astfel de dietă nu este indicată dacă proaspătă mămică alăptează.

Dieta Paleo și sportul

Dieta Paleo este un nou trend în nutriţie pentru că, cu cât un program este mai fantezist cu atât mai căutat va fi ! Fără justificare medicală, desigur şi fără susţinere prin proba timpului. Desigur, aceasta dietă adoptată de un organism sportiv, are foarte multe beneficii…de la susţinerea efortului până la reglarea echilibrului acido-bazic datorită prezenţei în cantitate foarte mare a legumelor verzi . Deoarece carbohidraţii sunt limitaţi, în momentul efortului şi post efort, se vor arde grăsimi pentru producerea de energie. Acest proces metabolic este dezavantajos pentru organism chiar dacă generează mai multă energie decât arderea carbohidraţilor iar în timp efectele asupra stării de sănătate se vor vedea în sens negativ.
Orice dietă abordăm trebuie să ne ajute să ajungem în final la un echilibru nutriţional şi să devină un nou comportament alimentar sănătos. Nu, aceasta dietă nu este capabilă să se transforme într-un stil de viaţă sănătos deoarece omul modern nu dispune de ceea ce dispuneau strămoşii din paleolitic. Nu face efort fizic intens fără echipament de protecţie, nu doarme atât cât dormeau oamenii din paleolitic, nu este lipsit de mediu poluat, nu beneficiază de suficientă vitamin D pentru că alimentele nu conţin atât cât organismul are nevoie etc.

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!