Sari la conținut

E oficial! Franţa a interzis prin lege lovirea copiilor

După multe dezbateri publice și diverse proiecte, Franța a adoptat la sfârșitul lui 2016 legea împotriva împotriva lovirii copiilor și s-a alăturat astfel celorlalte 51 de state din lumea întreagă care pedepsesc această practică.

Pe 22 decembrie 2016, Franța a adoptat legea numită “Egalité et Citoyenneté”, care promovează încetarea violenţei asupra copiilor inclusiv pedepsele fizice. Această lege stipulează că “autoritatea părinţilor trebuie să excludă orice formă de cruzime şi tratatament umilitor inclusiv pedepsele corporale”.

Potrivit scarymommy.com, o cercetare publicată în 2016 făcută pe durata a peste 50 de ani, arată schimbările comportamentale ale copiilor care sunt educaţi cu ajutorul pedepselor: aceşti copii sunt mult mai dispuşi să-şi înfrunte părinţii, dezvoltă probleme de sănătate mintală şi comportamente antisociale şi agresive.

Prima țară din lume care a adoptat o lege care interzice în mod explicit pedepsele şi tratamente umilitoare la adresa copiilor a fost Suedia, în 1979. Din acel moment şi până astăzi, alte 51 de ţări s-au alăturat acestei iniţiative şi au adoptat legi asemănătoare, Franța fiind cea mai recentă de pe listă.

“Adoptarea acestei legi marchează un angajament important împotriva violenţei asupra celor peste 14 milioane de copii care trăiesc în Franţa. Încetarea actelor de violenţă şi a tratamentelor umillitoare reprezintă o componentă importantă şi indispensabilă a strategiei naţionale de prevenire şi eliminare a violenţei asupra copiilor. Această lege reprezintă fundaţia pentru o cultură a respectului la adresa drepturilor copiilor, protejează demnitatea şi integritatea fizică a copiilor şi încurajează disciplina pozitivă şi educaţia non violenta” a declarat Marta Santos Pais, reprezentant ONU.

Potrivit The Telegraph, majoritatea ţărilor europene,inclusiv România, au legi care pedepsesc violentă împotriva copiilor, cu excepţia Marii Britanii, Italiei, Elveţiei şi Cehiei. De asemenea, Statele Unite permit pedepsirea fizică a copiilor.

Revenind la Italia, în urmă cu un an, Papa Francisc spunea în timpul unei predici ținute în Piața Sfântul Petru din Vatican că părinții ar trebui să fie liberi să-și plesnească odraslele drept pedeapsă atât timp cât această metodă nu este aplicată pentru a-i umili pe cei mici.

În același timp, în România, un studiu prezentat de „Salvați Copiii”, în 2015, arată că 63% din familiile din România își agresează fizic copiii în scop „educativ”, pe pricipiul „Bătaia e ruptă din Rai”. La rândul său, UNICEF România arăta, într-un studiu din 2014, că 54% din părinți declară că, atunci când un copil face ceva greșit, prima lor reacție este să ridice vocea sau să țipe, iar 11% își pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr.
Legea românească interzice orice formă de violență aplicată copilului. Însă, legislația este completată de normele metodologice ambigue.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter
  Life.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

  Evenimente Bucureşti