Sari la conținut

Mamele ar putea primi, de la stat, haine pentru fiecare bebeluş nou-născut

Mamele din România ar putea beneficia de un sprijin material din partea statului, la naştere, dacă au fost la controale medicale în timpul sarcinii. Măsura acordării ajutorului material nu se aplică momentan, dar este prezentă într-un proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere.

Mai exact, potrivit propunerii legislative, gravidele care se prezintă la consultațiile prenatale ar putea primi un sprijin material care va consta în produse de îmbrăcăminte și îngrijire pentru nou-născut la nivelul indicatorului social de referință (ISR - care, pentru acest an, are valoarea de 500 de lei). Așadar, gravidele ar putea primi produse de îmbrăcăminte și îngrijire în valoare de 500 de lei, o singură dată pentru fiecare nou-născut, la ieșirea din spital sau la eliberarea certificatului de naștere

Inițiatorii motivează această propunere prin faptul că, în țara noastră, doar o gravidă din trei se prezintă la consultațiile prenatale în perioada sarcinii și, în condițiile în care specialiștii recomandă cel puțin opt controale ginecologice, două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic.

Măsura este binevenită, în contextul în care statisticile relevă că, în România, se înregistrează valori record ale mortalității materne și infantile. Spre exemplu, o româncă din 2.600 moare în timpul sarcinii, în timp ce, în Uniunea Europeană (UE), media este de un deces la 8.900 de sarcini, iar mortalitatea infantilă în România din prima zi de viață are o valoare dublă față de media UE.

Pentru elaborarea acestui proiect de act normativ a fost folosit modelul Finlandei, țară în care, pentru a combate mortalitatea infantilă, se aplică măsura acordării unui sprijin material încă din anul 1938. Chiar și după atâția ani, acest ajutor material face parte din tradițiile finlandeze importante și contribuie la înregistrarea celei mai mici mortalități infantile din lume.

Sursa foto: Pixabay

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Roxana

    Buna ziua , ma numesc Roxana, sunt o viitoare mamica. Imi puteti da va rog m-ai multe detalii despre accel ajutor material pentru fiecare nou nascut, si de ce acte am nevoie , unde trebuie sa ma prezint . Multumesc!

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!