Sari la conținut

5 semne care îți arată că ar trebui să îi mai acorzi copilului un pic de spaţiu

Ne dorim să fim părinţi buni şi acordăm acestui scop foarte mult din timpul şi energia noastră. Numai că uneori este prea mult şi rezultatul devine negativ. Atunci ar fi pur şi simplu mult mai bine să îl lăsăm pe copil în pace.

Uite câteva semne care arată că trebuie să ne mai relaxăm.

1. Lăudăm foarte mult

Atunci când copiii sunt mici, până în 2,3 ani, cu toţii îi lăudăm foarte mult, ca să îi încurajăm să înveţe. Iar lauda are un aspect pozitiv. Nu ar mai trebui însă să lăudăm lucruri pe care ştiu să le facă şi le-au mai făcut deja de 1000 de ori. De exemplu, odată ce a învăţat să facă la oliţă nu mai are sens să lăudăm de fiecare dată când o foloseşte.

2. Oferim prea multe recompense

Dacă oferi în continuu copilului lucruri materiale el va ajunge să nu le mai aprecieze. Şi aşa, de Crăciun sau de ziua sa vom observa cu tristeţe că toate cadourile primite l-au lăsat nemulţumit. Cadourile trebuie să fie ceva special, altfel semnificaţia lor se pierde cu totul.

3. Avem aşteptări mici

Vrem să ne protejăm copiii. Ne gândim că deja au foarte multe pe cap cu mersul la şcoală. Aşa că încetăm să le mai cerem lucruri. Nu le mai cerem să ajute la curăţenie. Nu le mai cerem să înveţe bine sau să înveţe lucruri noi. Dar studiile au arătat că aşteptările mari ale părinţilor au o influenţă covârşitoare asupra succesului copiilor. 

►Citește și Lasă-ți copiii să se descurce singuri! 6 situații în care nu trebuie să intervii

4. Ne repetăm frecvent

Aceasta este una din acele trăsături pe care le urăm, dar parcă nu reuşim să scăpăm de ea. Ne repetăm foarte mult, indiferent care este vârsta pe care o are copilul. Trebuie să încercăm să reducem asta şi să îi lăsăm şi copilului posibilitatea de a purta responsabilitatea actelor sale.

5. Ajutăm fără să ni se ceară ajutorul

Regula de bază pe care trebuie să o respectăm este să nu facem niciodată lucruri pe care copilul le poate face singur. Şi chiar dacă nu poate, nu trebuie să intervenim până când nu ni se cere ajutorul. Altfel vom avea copii incapabili să ia singuri decizii sau să se descurce în situaţii noi. Ceea ce este exact contrariul a ceea ce ne dorim. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!