Sari la conținut

Time management pentru mame care lucrează de acasă (WAHM)

Cea mai mare provocare pentru mine, că mama care lucrează de acasă, este managementul timpului.

Am doi copii mici (care acum au 5 ani şi 1 an, dar lucrez de acasă de aproximativ 4 ani) şi zilele sunt N-E-B-U-N-E! Adică e nebunie şi fără partea cu lucratul de acasă, cu mâncare de gătit, curăţenie de făcut şi copiii care fac totul de o sută de ori mai greu. Şi de o mie de ori mai frumos.

Nu cunoşti multitaskingul până nu eşti mama. Niciodată nu faci doar un lucru, chiar şi când faci un lucru, ştii că în orice secundă poţi fi întreruptă. Nu există perioade de timp în care poţi fi sigur liberă (doar dacă copilul e la grădiniţă/şcoală sau cu altcineva, dar la mine nu e cazul).
Din aceste motive, majoritatea sfaturilor de time maganement din cărţi consacrate sunt absolut inutile. Şi nu doar inutile, ci mai ales frustrante. “Evită întreruperile.” Hahahaha. “Aloca 60-90 de minute de muncă neîntreruptă pentru o sarcină.” Hahahahahaha. “Trezeşte-te de dimineaţă.” Mda. De parcă ar fi aşa de simplu.

Le-am încercat pe toate. Am lucrat în creierii nopţii şi m-am trezit de la 4 dimineaţă să lucrez. Am eşuat lamentabil. Şi nu, nu de la somn sau pentru că nu aş avea disciplina sau voinţa necesară. Ci pentru că timpul nu îmi aparţine.

Timpul meu, în această etapă a vieţii, cu copii mici, le aparţine lor. Ştiu că lucrurile vor sta altfel peste câţiva ani, dar acum, lucrurile sunt aşa cum sunt. Ei au nevoie de mine. Şi îmi reamintesc că, până la urmă, aleg să fac efortul acesta aproape supra-omenesc de a lucra de acasă, pentru a fi aproape de ei.

Bun. Şi atunci ce soluţii sunt?
Iată la ce concluzii am ajuns eu.

Pasul 1
Identifică şi elimina sursele de pierdere a timpului
Da, mă gândesc la Facebook. Dar şi alte surse: Instagram, chiar şi Pinterest, mai ales că ajungeţi doar să strângeţi poze (chipurile, să vă inspiraţi), dar nu mai ajungeţi să puneţi în practică nimic.
Partea cu identificatul poate fi uşoară, dar şi înşelătoare. Eu am realizat cât timp pierd pe social media abia după ce mi-am instalat pe telefon o aplicaţie de monitorizare a activităţii. La finalul zilei, când îmi prezenta raportul, mă lua cu ameţeala. Şi înţelegeam, deşi mi-a fost greu să admit, că nu e vorba de lipsa de timp, ci de mult-mult timp furat.
Desigur, suntem foarte obosite şi ne prinde uşor vârtejul Facebookului. Nu zic că e o unealtă malefică, ci doar să fiţi atente să nu vă lăsaţi luate de valul feed-urilor şi comentariilor.
Eliminarea este şi mai grea. Iar cel mai greu pas e conştientizarea. Apoi trebuie să iei măsuri şi să te ţii de ele. Eu recunosc că nu am găsit altă soluţie decât să dezinstalez aplicaţie de pe telefon şi când am timp să iau telefonul în mână, să îmi impun să fac ceva productiv. De exemplu, să scriu un articol pe blog.

Pasul 2
Conştientizează puterea celor 10 minute
Vă propun un experiment. Pentru 1-2 zile, folosiţi un cronometru pentru ceea ce faceţi în casă. Setaţi-l la 10 minute şi concentraţi-vă pe ceva, orice aveţi voi de făcut, muncă său timp liber. Setaţi 10 minute să strângeţi în bucătărie. 10 minute să vă îngrijiţi de vo, să faceţi mişcare. 10 minute să vă jucaţi cu copiii.
Scopul cronometrului nu este să delimiteze brutal acţiunile, ci să vă dovediţi câte puteţi face în 10 minute, când vă puneţi mintea la treabă.

(…)

Citește mai mult pe www.amanicolae.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!