Sari la conținut

Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae. Când şi de ce se pun cadouri în ghetuţele copiilor

Pe 6 decembrie îl sărbătorim pe Moş Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, iar cu o seară înainte, pe 5 decembrie, toţi copiii îşi lustruiesc ghetuţele ca niciodată, în aşteptarea cadourilor dulci şi cu speranţa ca Moşul să nu le aducă vestita nuieluşă – semn al indisciplinei.

Puţini sunt, însă, cei care ştiu că numele popular al lui Moş Nicolae este San-Nicoară, cel care este cunoscut pentru că are grijă ca soarele să nu treacă de el şi să ajungă pe tărâmurile de miazănoapte, lăsând lumea fără căldură şi fără lumină.

Conform tradiției populare, în nopțile sfințite de sărbători, când cerurile se deschid și pentru noi, muritorii de rând, preț de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

► Citeşte şi Dulciurile lui Mos Nicolae. Ce punem in ghetutele copiilor

Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată, motiv pentru care numele lui nu poate fi asociat cu niciun chip.

Povestea darurilor aduse pe furiş copiilor în această noapte a început acum foarte mult timp. Este un personaj real din hagiografia creştină, sărbătorit în calendarul bizantin, dar şi în cel latin, luteran sau anglican, în data de 6 decembrie. În calendarul ortodox în această dată este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni.

Unul dintre lucruri mai puţin cunoscute despre Moş Nicolae este că acestuia îi sunt atribuite nu mai puţin de 21 de miracole.

Moş Nicolae. Legendă. Una dintre cele mai cunoscute este legenda celor trei surori, fetele unui nobil sărac, care nu se puteau mărita din pricina faptului că nu aveau zestre. Nicolae, care la vremea aceea ajunsese prelat, a pus în uşă, pe rând, pentru fiecare fată ajunsă la vârsta măritişului câte un săculeţ cu aur, fără să îşi dezvluie identititatea. Când a venit vremea măritişului pentru cea de-a treia, nobilul a stat de pază ca să afle cine este binefăcătorul fetelor sale. Se spune că Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului cu aur prin hornul casei drept într-o şosetă agăţată la uscat pe şemineu. Numai că tatăl fetelor l-a văzut pe Nicolae şi nu a putut ţine secretul, iar de atunci oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae. Cei trei săculeţi de aur dăruiţi fetelor au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub formă a trei bile de aur şi aşa a apărut şi obiceiul agăţării şosetelor de şemineu, pentru a fi umplute cu daruri.

Tradiţia românească spune că Sânicoară este bătrân şi are barba albă. În 6 decembrie, Moşul îşi scutură barba şi deci trebuie să ningă. Iar dacă se întâmplă să nu ningă, atunci se zice: “Hei, a întinerit Sfântul Nicolae”. 

Legendele românești spun că Moş Nicolae apare pe un cal alb, trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzeşte Soarele, ajuta văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apara soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor. Mai mult decât atât, se spune că dacă Sfântul Nicolae a venit pe un cal alb, Sfântul Ion va merge pe un cal negru, adică va întoarce iarna.

► Citeşte şi Obiceiuri cu dichis de Sfântul Nicolae pentru întreaga familie

În Franţa, Sfântul Nicolae este însoţit de un personaj numit Le Père Fouettard, pe care oamenii îl dispreţuiesc.

În Germania, Sfântul Nicolae vine împreună cu un aghiotant care poartă nume diferite. Sfântul Nicolae are un sac în spate şi un băţ în mână, iar aghiotantul este o fiinţă înspăimântătoare. În zona Berchtesgaden, 12 tineri îmbrăcaţi în paie, cu măşti pe faţă care reprezintă animale, dansează în urma Sfântului Nicolae şi sună din talăngi. După ce oferă daruri fiecărei case în parte, tinerii dau gazdele afară făcându-se că le bat, ca pedeapsa simbolică pentru eventualele rele săvârşite.

Treptat, tradiţia nuieluşei care îi sperie pe copiii neascultători s-a răspândit şi în Germania, Olanda sau Belgia şi a ajuns şi până pe meleagurile noastre, şi de aceea, de Moş Nicolae, copiii cuminţi primesc dulciuri şi jucării, iar cei mai puţin cuminţi primesc o nuieluşă care să le amintească de o eventuală pedeapsă.

►Citeşte şi Cadouri de Mos Nicolae pentru toata familia

Moş Nicolae. Tradiţie. În ceea ce priveşte tradiţiile din ţara noastră, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an. Iar în unele zone din țară, la sate, în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să organizează în cete şi își aleg gazda la care vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

Pentru voi cum arată seara de 5 decembrie şi dimineaţa de 6? Ce alte tradiţii ale Sfântului Nicolae mai cunoaşteti?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!