Sari la conținut

Tradiţii şi superstiţii de Revelion. Ce să faci în noaptea dintre ani

Noaptea de 31 decembrie marchează un nou început, aşa că nu este de mirare că în miez de noapte cu mic, cu mare, ne punem dorinţe şi respectăm superstiţiile în care credem, în speranţa unui an excelent. Cu toții ne dorim sănătate, success, fericire şi chiar bogăţie, iar pentru asta v-am pregătit o listă de lucruri pe care e bine să să le facem de Anul Nou:

Lenjerie intimă nouă, roşie -  Se spune că la trecerea dintre ani trebuie să purtăm lenjerie intimă nouă şi roşie, pentru că simbolizează schimbarea şi prospeţimea, atrăgând energii pozitive.

Veselie – Există o credinţă conform căreia aşa cum te simţi în noaptea de revelion, te vei simţi tot anul. De aceea, este bine să nu laşi loc supărărilor, să fii veselă şi recunoscătoare pentru toate lucrurile bune din viaţa ta.

Alungă spiritele rele: în noaptea de Revelion, românii trebuie să facă zgomot pentru a alunga toate spiritele rele! De aceea, pe vremuri şi chiar în prezent, în unele locuri, se trosneşte din bici pentru a alunga spiritele malefice din anul care vine. E mult mai simplu în prezent, pentru că poţi folosi petardele, pocnitorile şi artificiile. În aceeași categorie mai intră și altă categorie de români care umblă cu o căpățână de usturoi în buzunar. Se pare că ne sperie foarte tare gândul de spirit rău!

► Citeşte şi Meniul de Revelion: 15 mâncăruri care aduc noroc în Noul An

Intrăm fără datorii în noul an şi nu cheltuim nimic în ultima și în prima zi din noul an – Mai mult, ar fi bine să nu aruncăm nimic din casă! Iar asta implică inclusiv gunoiul, altfel, tradiția spune că ne aruncăm și norocul!

Cine ne calcă în casă? Una dintre cele mai cunoscute superstiţii de către români este aceea că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an ne va influența tot anul nou! Conform tradiției, persoanele brunete aduc noroc, iar cele blonde sau roșcate aduc ghinion! Iar asta nu este suficient! Mai contează și dacă e femeie sau bărbat! Astfel că bărbații aduc noroc, iar femeile ghinion! Deci, dacă un bărbat brunet îţi trece pragul, vei avea un an excelent!

Sursa foto: Pexels

Ușa deschisă: la miezul nopții trebuie să lași ușa deschisă pentru ca vechiul an să iasă și cel nou să intre.

Fetele nemăritate: dacă nu ești căsătorită, tradiția populară spune să-ți pui într-un vas cu apă, o ramură de măr și un ban. Dimineață, îl vei visa pe alesul cu care te vei căsători.

Mănâncă pește. Printre superstiții, există una conform căreia în noaptea de Revelion trebuie să consumăm pește și nu carne de pasăre Explicația se regăsește prin faptul că găinile scormonesc pământul și îl împrăștie, ceea ce se corelează cu împrăștierea prosperității și a binelui în casă. Mai mult, se spune că trebuie să mănânci peşte în noaptea de Revelion ca să te poţi strecura printre probleme şi obstacole în noul an, cu agilitatea unui peşte în apă.

► Citeşte şi Cum să te distrezi cu copiii de Revelion

O dorinţă - Nu uita să-ţi pui o dorinţa chiar la cumpăna dintre ani. Se spune că dorinţa pusă în noaptea dintre ani se împlineşte, cu condiţia să nu spui nimănui ce-ţi doreşti.

Sărutul sub vâsc: este o tradiție preluată de români și se practică de către îndrăgostiți în noaptea dintre ani. Se spune că vor avea parte de dragoste în tot anul ce vine.

Bani în buzunar – Pentru ca anul ce vine să fie unul bogat, este bine ca la miezul nopţii să avem în buzunar cât mai mulţi bani.

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!