Sari la conținut

Zile libere 2018. Câte dintre acestea vor pica în timpul săptămânii?

Din anul 2017, au fost incluse pe lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală 14 zile, stabilite exclusiv prin Codul Muncii. Bineînţeles, nu toate dintre acestea pica în timpul săptămânii, în intervalul luni-vineri.

Astfel, persoanele care lucrează conform unui program de lucru normal, în care zilele din weekend sunt libere, se vor bucura efectiv în 2018 de  doar 11 zile nelucrătoare de sărbătoare legală.De altfel, din totalul celor 14 zile de sărbătoare națională, cel mult 12 pot coincide cu cele din timpul săptămânii de lucru, şi asta pentru că prima zi de Paște și prima zi de Rusalii pică mereu duminica. Iar în anul 2018, cealaltă zi “pierdută” va fi Ziua Națională a României, celebrată la 1 decembrie - va pica într-o zi de sâmbătă.

Iată cum pică, în 2018, cele 14 zile libere legale:

•    1 și 2 ianuarie - luni și marți;
•    24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - miercuri;
•    8 și 9 aprilie (prima și a doua zi de Paște) -  duminică și luni;
•    1 mai (Ziua Muncii) - marți;
•    27 și 28 mai (prima și a doua zi de Rusalii) - duminică și luni;
•    1 iunie (Ziua Copilului) - vineri;
•    15 august (Adormirea Maicii Domnului) - miercuri;
•    30 noiembrie (Sfântul Andrei) - vineri;
•    1 decembrie (Ziua Națională a României) - sâmbătă;
•    25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) - marți și miercuri.

Conform avocat.net, anumite categorii de salariați trebuie să se prezinte la lucru chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, iar recompensarea acestora este obligatorie. Este cazul lucrătorilor unităților sanitare și celor de alimentație publică, precum și al locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Pentru munca prestată în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive întemeiate nu se pot acorda zile libere, salariații au dreptul la un spor de minimum 100% din salariul de bază (corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru).

Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau care nu acordă compensațiile amintite celor care lucrează în aceste zile pot fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Gogoși de casă cu iaurt

Gogoși de casă cu iaurt

A venit ieri Albert de la școală cu o poftă maximă de gogoși, după ce văzuse la nu știu cine pe stradă. Am căutat atunci o rețeta simplă, ca alternativă mai...

Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat

  Desenele animate și educația

  Plouă afară. E frig și cred că e un moment potrivit pentru acest subiect, despre care vreau să scriu de ceva vreme – despre educația copiilor și desenele animate. Un lucru e sigur, copiii...

  Abonează-te la newsletter
  Life.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

  Evenimente Bucureşti