Sari la conținut

Peste in dieta copilului mic

Peste este un aliment esential in dieta copilului mic, dupa sase luni. Se pun insa cateva intrebari: cand ii putem da copilului peste, ce fel de peste este cel mai bun si care sunt riscurile pe care le aduce pestele, in conditiile in care acesta este considerat un aliment cu potential alergen.

Unii medici sustin ca pestele poate sa fie oferit copilului inca de la varsta de 6 luni, in prima etapa a divesificarii, in timp ce altii recomanda ca peste sa fie un aliment al etapei a doua, adica dupa 9-10 luni. Una peste alta pestele trebuie oferit copilului cu o oarecare prudenta, mai ales in cazul copiilor care au antecedente alergice: eczeme, alergii, intoleranta la unele medicamente.

Pestele contine toti cei 9 amino acizi esentiali,
ceea ce inseamna ca este una din putinele surse complete de proteine, in conditiile in care metabolismul uman nu poate sintetiza acesti aminoacizi esentiali si ca trebuie sa-i primeasca din alimentatie. Oferindu-i copilului peste ii dai cea mai buna sursa de omega 3, nutrient esential pentru dezvoltarea copilului. Culmea este ca pestele care are potential alergen, este cel care aduce cea mai mare cantitate de omega 3, nutrient care are capacitatea de a scadea riscul alergiilor si a creste toleranta organismului fata de factorii alergeni.

Este dovedit ca daca vrei ca micutul tau sa nu se confrunte cu alergiile pe parcursul vietii, o strategie ce va da roade este sa ii dai sa manance peste in copilarie. Un studiu recent realizat de acestia a scos la iveala faptul ca pestele are darul de a imbunatati sistemul imunitar. Consumat frecvent de la un an pana la 12 ani, pestele are capacitatea de a preveni aceasta problema de sanatate.



Experti din Stockholm au analizat datele referitoare la peste 3.000 de copii, parintii raspunzand la chestionare legate de alimentatia lor si factori ce tineau de mediul inconjurator cand odraslele lor aveau un an, doi, patru, opt si 12 ani. La 8 ani, copiilor li s-a facut si un test pentru a se determina daca sunt alergici la ceva. S-a descoperit ca in cazul subiectilor care consumasera peste, riscul de a se alege cu alergii era scazut cu 74%.

Pentru moment nu se stie cu exactitate ce anume din compozitia pestelui are aceasta urmare benefica, banuindu-se insa ca ar fi vorba de acizii grasi omega 3.

Aici ai toata colectia de retete pentru copiii sub un an

Revenind la pestele in diversificare, iata ce contine pestele:

In 100 de grame de peste alb sunt 20 de grame de proteine ceea ce este imens!

Pestele contine: vitamina A - 54 I.U, vitamina B1 (tiamina) - 0.03 mg, vitamina B2 (riboflavina) - 0.03 mg, niacina - 3,9 mg si acid folic - 11 mcg. In ceea ce priveste mineralele pestele contine potasiu - 339 mg, fosfor - 205 mg, magneziu - 0.03 mg, calciu - 36 mg, sodiu - 74 mg si fier - 1,5 mg. De asemenea contine cantitati mici de mangan, cupru si zinc.

Cateva reguli sunt esentiale. Cumpara mereu doar peste proaspat si pe cat posibil alb. Pestele intreg sau fileuri ar trebui sa aiba carnea ferma si stralucitoare. Peste ar trebui sa aiba miros proaspat placut. Ideal este sa-l fierbi sau sa-l coci. Coacere ajuta la mentinerea a mai multi nutrienti si este intotdeauna recomandat ca cel mai bun sanatos mod de a-l gati. Nu folosi niciodata pielea pestelui si asigura-te ca toate oasele sunt indepartate.

Citeste si:

Banana in alimentatia copilului mic 

Oul in alimentatia copilului mic

Cartofii dulci in alimentatia copilului mic 

Avocado in alimentatia copilului mic

Marul in alimentatia copilului

Rosia in alimentatia copilului


Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!