Sari la conținut

Ce sa nu-i spui unei lauze

Nu numai gravidele au parte de sfaturi si observatii deplasate. Li se intampla si proaspetelor mamici...

Dupa marele eveniment, incep vizitele la domiciliu ale rudelor, prietenilor, vecinilor, plus incercarile tale de a te reintegra in cercul de prieteni, in colectivul de la birou, in societate etc. Si multa lume e stanjenita de amintirea momentului prin care tocmai ai trecut, de parca a da nastere unui copil e ceva rusinos. Li se intampla mai ales barbatilor si femeilor nulipare. Si atunci apar, mai ales din partea lor, tot felul de intrebari si observatii aiurea, de parca ar vrea sa umple golurile discutiei cu ceva.

Daca te stii cu musca pe caciula in sensul asta, mai bine vorbeste cu proaspata mamica despre „flori, fete sau baieti, melodii sau cantareti”, decat sa aberezi in urmatoarele sensuri:

Dar nu seamana deloc cu tine! Pe bune, chiar crezi ca asta vreau sa aud? Ca aceasta fiinta care mi-a cam deplasat maruntaiele noua luni si a rupt usa la plecare n-are nimic de-a face – vizual, cel putin – cu mine, zamislitoarea lui? Si-apoi, pe cine ajuta aceste constatari de asemanare? Nici macar pe cel caruia bebe ii seamana.

►Citește și Viaţa cu un nou născut. Trucuri ca să treci cu bine peste primele 30 de zile

Credeam ca nu mai ai burta acum. Sigur. Odata cu copilul si ce mai era pe dinauntru au scos din mine si kilogramele pe piele de pe dinafara. Si uterul cu totul, care oricum s-ar fi retras cu totul abia dupa cateva saptamani. Pentru informarea tuturor necunoscatorilor: fix dupa momentul nasterii si cateva zile dupa, burta arata cam de luna a sasea, dar se retrage repede, in functie de cum te ingrijesti. In principiu, dupa cele sase saptamani de lauzie ar trebui ca abdomenul sa-si revina aproape in totalitate ca forma. Ca tonus, e de lucrat.

Si ai reusit sa intri in toate hainele? Cum sa nu! Mai ales in pantalonii aia skinny, pentru care aveam nevoie de ajutor la imbracat si inainte de sarcina. Dragi cunostinte cu idei neavenite, odata cu sarcina nu apar numai niste kilograme in plus, ci te latesti cu totul. In timp, oasele revin pe la locurile lor initiale, uneori mai greu decat ritmul in care se pierd kilogramele extra, uneori mai usor, in functie de ce-si propune si cum se ingrijeste fiecare proaspata mamica. Pentru cine nu se grabeste la slabit: se zice ca dupa noua luni de la nastere corpul isi revine complet in ritmul lui normal.

►Citeste si Dieta dupa nastere. Cum poti scapa de kilogramele acumulate in sarcina

Mama, ce mic eeee! N-ai fost acolo, nu stii cat de „mic” a fost de fapt cand a inceput sa scoata capul in lume. Te bazai pe pozele pe care le-am pus pe Facebook si acum zici ca e mic? Dar pe tine poza nu te-arata cu cinci kile mai grasa, cumva? Dupa ce-o sa-l scoti pe-al tau, o sa vezi tu cat de mare este, de fapt, un bebelus mic.

 

Alaptezi? – Nu. – Oooo, de ce nu?? Sau Alaptezi? – Da. – Aaaa, ce nasool! Oricum ai da-o, nu-i bine. Daca n-o faci, te blameaza toata familia (desi mama si bunica si toate matusile au facut-o foarte putin sau deloc, din motive de „lipsa de lapte” sau intors timpuriu la serviciu), iar noul val de mame alaptatoare si co-sleepinguitoare se uita chioras; daca o faci, primesti priviri dezaprobatoare in public sau in discutiile cu mamele active si independente, cu bebelusi hraniti artificial. N-ar trebui sa fie asta exclusiv treaba mamei si a copilului ei? Bineinteles, in conditiile in care isi asuma ceea ce face si nu-si atrage singura comentariile rautacioase.

Ii trebuie un fratior/surioara. Excelenta idee. Sunt rupta de somn, mai si put uneori ca n-ajung mereu la dus la timp, pe barbat il mai pup in fuga cand ne mai intalnim prin casa, care, apropo, e teatru de razboi bebelusistic, nu mai stiu cum sa-mi linistesc copilul – care bine macar ca are ce manca, nu ca noi, ca am si uitat cum se face mancare de cand s-a nascut, si tu-mi sugerezi acum, in mijlocul depresiei mele postnatale, ca are trebui sa mai trec prin asta cel putin inca o data. Iti multumesc ca te gandesti la mine atat de frumos.

►Citește și Ce nu-ţi spune nimeni înainte de a avea al doilea copil

 In incheiere, as mai adauga listei: orice sfat de puericultura care nu este cerut, orice despre cat de obosita arata noua mama, orice negativ despre copil (e chel, e cracanat, e plangacios, e mofturos, se uita crucis inca, nu-si tine capul inca etc.). Traim cu toate astea zi de zi, nu trebuie sa ne mai scoateti ochii si voi cu ele.

 Post-scriptum pentru lauze

Ca una care a trecut cu succes de perioada aceea enervanta (mai ales din punctele de vedere de mai sus), permiteti-mi sa va spun: afisati un comportament indarjit de ignorare si-or sa va lase in pace. Dupa prima luna, totul devine mult mai usor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Rox

    Draga "proaspata mamica" (ce frumos iti spui tu tie, in timp ce ceilalti/celelalte sunt nulipare ("femei care n-au nascut" nu suna mai normal?), alaptatoare, co-sleepinguitoare si, in general, aberanti/e), cum spuneam, dragă, revino-ți, nobody gives a rat's ass on you or your ugly baby. Normal ca se simt stanjeniti si nu stiu ce sfantul duh sa spuna cand te vad transformata in momzilla-mămoșenia-moanstră pe care dacă o intrebi ce mai face iti povesteste despre ce culoare are rahatul plodului. Deci bietii oameni vor doar sa faca un soi de conversatie si/sau glumesc. Daca ai ceva infipt undeva, scoate-l si probabil peste o vreme, cand te vei mai calma, vei privi toate cele de mai sus cu mai multa relaxare.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!