Sari la conținut

Colici - cauze si linistire

Bebelusul plage tot timpul, ar putea avea colici? Trebuie sa stiti ca nu toti bebelusii au colici si nu toti se manifesta la fel de virulent.

 

Ce sunt colicile

Colicile nu reprezinta o boala in sine ci, este, mai repede, un termen care reprezinta starea de plans continuu la un copil, care, altfel, este sanatos.

Daca bebelusul are sub 5 luni si plange mai mult de trei ore pe zi timp de cel putin trei ore, pe o perioada ce depaseste trei saptamani, atunci nu exista nici o explicatie medicala pentru starea lui, in afara de colici. Cand bebelusul are colici plansul este adesea insotit si de miscari ale mainilor si picioarelor si este vizibil ca au dureri. Uneori, de atata plans, fata se inroseste / invineteste si burtica devine mai pronuntata din cauza aerului inghitit.

 

Cand apar colicile

Aceasta stare se poate manifesta pe toata perioada zilei, dar este mai frecventa in intervalul 6 pm pana la miezul noptii.

Aproximativ 20% din copii au colici care se manifesta intre 2 si 4 saptamani.

Din fericire, colicile nu tin pentru totdeauna. 60 % din copii trec de faza critica pana implinesc 3 luni, iar 90% pana la 4 luni.

 

Cauzele colicilor

Colicile sunt un mare mister al vietii bebelusilor nu se stie de ce unii sufera mai mult din aceasta cauza decat altii. Exista multe teorii.

Se presupune ca unii bebelusi au un sistem digestiv imatur (de fapt cuvantul colici vine din grecescul “kolikos”, care in inseamna “colon”). Sistemul digestiv al unui micut nu contine toate enzimele si sucurile digestive necesare procesarii hranei . Asa ca digerarea laptelui poate duce la acumularea dureroasa de gaze. Mai mult, atunci cand bebelusul tipa, el poate inghiti aer si duce la acumularea de gaze.

Sunt experti care considera ca plansul neintrerupt poate reprezenta o eliberare pentru micutii care se simt coplesiti de toata agitatia din jurul lor pentru ca sistemul nervos nu poate procesa toata informatia primita. In momentul in care se apropie seara, sunt micuti care nu mai fac fata atator zgomote, imagini si senzatii din mediul care ii inconjoara si singurul mod de a se calma este prin plans.

 

Ce se poate face pentru a reduce colicile

Nu exista o singura tehnica pentru a opri copilul din plans. Parintii sunt sfatuiti sa incerce cat mai multe si, la un moment dat, daca vad ca nimic nu functioneaza, sa lase sa treaca de la sine. Bebelusul nu ar trebui insa sa fie parasit in timpul unui plans din cauza colicilor, pentru ca el nu are puterea de a se linisti singur.

Pentru linistirea bebelusului incercati urmatoarele:

- schimbarea alimentatiei (fie a voastra, fie a bebelusului)

- cele mai eficiente metode de calmare

- trucuri pentru calmarea colicilor

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!