Sari la conținut

Dr. Simona Tivadar: „Copiii nu mănâncă două ciocolate pe zi pentru că a plouat cu ciocolată într-un loc în care ei trăiau de capul lor, ci pentru că au niște părinți iresponsabili care le cumpără două ciocolate pe zi”

România se află pe locul al doilea în Europa la obezitate infantilă, iar procentul copiilor cu diabet de tip II este în creștere alarmantă. Chiar dacă părinții sunt extrem de preocupați de nutriția copiilor lor în prima parte a vieții acestora, mai târziu, după 10-12 ani aproape îi abandonează, dându-le bani să-și cumpere singuri gustarea la școală. Iar copiii le aleg cele mai dulci, calorice și lipsite de nutrienți.

Dr. Simona Tivadar, medic specialist în diabet,  boli nutriție și metabolism, consideră că orice tulburare de comportament alimentar a copiilor trebuie pusă pe seama părinților, deoarece este absurd să blamăm copiii pentru niște alegeri pe care nu le pot face singuri. Copiii urmează exemplu părinților și este demonstrat faptul că abia după 25-30 de ani apare conștientizarea noțiunii de sănătate în mintea omului.

Care ar trebui să fie comportamentul părinților legat de alimentația copiilor în general și de consumul de dulciuri în special, aflăm astăzi de la Simona Tivadar, într-o discuție poate puțin dură, dar care ar trebui să ne dea mult de gândit.

E ok să punem copiii la dietă?

Nu e ok să punem copiii la o dietă pe care am luat-o de pe internet. Dar este ok să ducem copilul la medic imediat ce am sesizat creșterea în greutate, în primul rând ca să identificăm o posibilă boală pe care acesta o poate avea și care poate fi cauza obezității.

Apoi, copilul care este grăsuț din pricina faptului că mănâncă prea mult sau greșit, nu trebuie dus la doctor, ci părinții lui trebuie să stea de vorbă cu doctorul.

Copiii nu au salariu, copiii nu se hrănesc cu ce doresc, ci cu ceea ce le pun părinții lor la dispoziție. Responsabilitatea copilului obez îi revine 100% părinților și/ sau bunicului care îl îngrijește. Dacă aceste două categorii nu reușesc să se pună de acord cu doctorul, copilul este pierdut.

Da, dar „nu m-am putut înțelege cu el”…

Cum adică? Sunteți nebuni? Oamenii au fost deportați în Bărăgan cu copii cu tot, copii care veneau din familii unde aveau la dispoziție și ciocolată și alte bunătăți. Credeți că vreunul dintre copiii aceia a făcut o criză de nervi că nu are ciocolată?

(...)

Citește mai mult pe life.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!