Sari la conținut

După „discuții tensionate”, comisia de dialog social a decis data începerii anului școlar 2019 – 2020

Începutul anului școlar trebuie să rămână pe 9 septembrie -  este propunerea oficială a Comisiei de Dialog Social (CDS) pentru ministrul interimar al Educației, a declarat secretarul de stat Gigel Paraschiv. Participanții de la ședința Comisiei din această dimineață au povestit că discuțiile au fost „tensionate”.

„Am ascultat partenerii de dialog social. Atât reprezentanții federațiilor sindicale, cât și reprezentanții patronatelor nu au susținut modificarea (pentru 16 septembrie). Nu au susținut modificarea nici cei care au statut de invitat permanent în cadrul CDS, este vorba de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și de reprezentanții elevilor. Am ascultat toate argumentele partenerilor noștri și o să facem o notă de informare, un aviz consultativ, iar atunci când ministrul interimar Daniel Breaz vine la minister să preia atribuțiile, o să-i punem la dispoziție această informare”, a spus Gigel Paraschiv, secretar de stat.

Mai departe, decizia îi aparține noului ministru, care poate modifica prin ordin de ministru sau poate să lase structura anului școlar așa cum a fost deja stabilită.

Discutiile despre modificarea structurii anului scolar au inceput dupa ce premierul Viorica Dăncilă a rugat-o pe Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei la acel moment, să ia în calcul începerea anului şcolar de la 16 septembrie. Premierul şi-a motivat dorinţa de amânare a primei zile de şcoală până pe 16 septembrie printr-o cerere a operatorilor din turism, nemulţumiţi de încasările din această vacanţă de vară.

„Vă rog, doamna ministru Ecaterina Andronescu, să luaţi în calcul începerea anului şcolar de la 16 septembrie. Sunt convinsă că este încă o măsură aşteptată de elevii din România”, a spus Dăncilă.

Federaţia Elevilor din România a dezaprobat solicitarea ca anul şcolar să înceapă pe 16 septembrie, considerând această propunere ca fiind „absurdă şi lansată cu total dezinteres faţă de elevii din întreaga ţară”. Reprezentanţii elevilor au solicitat ministrului Educaţiei din acel moment, Ecaterina Andronescu, să respingă propunerea premierului Viorica Dăncilă şi să ia în considerare începerea anului şcolar la 1 septembrie.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi Iulian Cristache, a arătat că discuţiile din şedinţa de astazi au fost tensionate:

„Pentru prima dată, de când sunt preşedintele federaţiei, s-a încercat să ni se bage pumnul în gură… de catre reprezentantul Ministerului Muncii. O doamnă, care văzând opozitia societatii civile, a atras atentia SdS, domnului Gigel Paraschiv, că noi avem statut de invitaţi si nu membrii comisiei. Adică, beneficiarii primari si secundari trebuie să pună batista pe tambal. (…) Toţi, dar absolut TOŢI… nu am fost de acord cu modificarea structurii anului scolar. Acum… aşteptăm decizia politică”, a precizat Cristache.

Și reprezentantul Consiliului Național al Elevilor, Andreea Păun, a povestit de atmosfera „tensionată” de la ședință.

„Dezbaterea a fost într-o stare de tensiune, din păcate. S-au luat de niște lucruri extrem de personal, deși nu era cazul, și pe lângă asta, s-a observat că există o lipsă de comunicare clară, gravă, între minister și Guvern. În momentul în care noi am cerut fundamentul aceste propuneri (pentru 16 septembrie), ca să înțelegem și noi de unde a apărut, patronatele din turism, care au fost invocate inițial, au spus că ei nu sunt de acord cu modificarea, că nu îi privește pe ei și că este în intereseul elevilor și părinților să hotărască când vor să înceapă anul școlar. Atunci, dacă nici cei din turism nu susțin, noi nu am înțeles ce se întâmplă! În concluzia dezbaterii, niciunul dintre factorii prezenți, nici elevi, nici părinți, nici sindicatele din învățământ, nici sindicatele din turism nu susțin această modificare. Astfel, se va trimite o notă informativă către Guvern în care Comisia de Dialog Social susține ca începerea anului școlar să rămână pe 9 septembrie”, a spus reprezentantul elevilor.

Decizia comisiei urmează să fie validată de ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz.
 

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!