Sari la conținut

Sfaturi utile pentru disciplinarea copilului mic (1-3 ani)

Pe măsură ce copiii cresc, comportamentul lor se schimbă. Copilul care nu are tantrumuri la 2 ani, s-ar putea să aibă crize de furie la 12 ani. Cel mai bun mod de a înțelege comportamentul copilului tău este să cunoști în ce etapă de dezvoltare se află, spun experții. Acest lucru te va ajuta să-ți disciplinezi copilul, fără a recurge la țipete sau amenințări.

„Disciplina este despre îndrumarea și învățarea copiilor noștri – nu este despre pedeapsă și nici despre furie”, spune Scott Wooding, psiholog pentru copii și autor al cărții Criza parentală.

► Citește și: De ce copiii japonezi nu fac tantrumuri?

Iată câteva strategii pentru a-ți disciplina copilul mic:

Identifică în ce stadiu se află copilul tău: dacă plânge sau nu, dacă are tantrumuri sau dacă încearcă să te manipuleze.

„În mare parte, copiii mici se comportă greșit pentru că nu își pot exprima sau controla emoțiile. De asemenea, tind să fie foarte demonstrativi. Deci, când sunt fericiți, își vor exterioriza emoțiile. La fel vor face și când sunt supărați”, spune Elizabeth Pantley, autoarea cărții The No-Cry Discipline Solution.

Copilul mic este în mod natural curios, iar scopul lui este să-și testeze noul sentiment de independență. Scopul tău, în calitate de părinte, este să stabilești limite.

Crizele de furie: Aceste emoții sunt rezultatul furiei și frustrării copilului tău de a nu putea spune, face sau obține ceea ce își dorește, spune Pantley. Crizele de furie reprezintă modalitatea copilului de a te anunța că are nevoie de mâncare, somn sau timp pentru joacă.

Comportament contrar: Oferă-i copilului tău de 2 ani un măr și el îți va spune că vrea o banană. Copilul tău se află în etapa de formare a identității, iar în această perioadă, cuvântul lui preferat este NU.

► Citește și: Trucul care îți va face copilul să accepte mult mai ușor cuvântul NU!

Sfaturi utile pentru disciplinarea copilului mic:

Oferă-i opțiuni

Copiii mici vor să fie independenți și să aibă control, așa că poți evita o mulțime de situații oferindu-i opțiuni. Îți poți întreba copilul: „Ce vrei să faci mai întâi: să te speli pe dinți sau să-ți pui pijamaua?”

Păstrează-ți calmul

Copiii se bucură de atenție, fie ea pozitivă sau negativă, iar dacă îți pierzi calmul când micuțul tău aruncă mâncarea pe jos sau are o criză de furie în magazin, fii sigură că o va face din nou.

► Citește și: Apariția tantrumurilor la copii: Cum să fii o mamă calmă și pozitivă în 3 pași simpli

Identifică ce anume cauzează tantrumurile copilului tău

Minimizează crizele de furie ale copilului descoperind ce anume le declanșează. Dacă micuțul tău are crize de furie atunci când îi este foame, trebuie să ai în vedere să ai mereu la îndemână mici gustări sănătoase. Dacă se supără când trebuie să plecați din parc, anunță-l cu 10 minute înainte de a pleca către casă.

► Citește și: 5 modalități de a face față tantrumurilor copilului, în public

Fă-ți timp pentru pauze scurte

Până la vârsta de 2 ani, pauzele pot fi un instrument eficient de disciplină, spun experții de la Societatea Canadiană de Pediatrie. Dacă micuțul tău lovește un alt copil, du-l într-o zonă unde se poate calma și explică-i ce a greșit.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!