Sari la conținut

Şi tu… ce fel de părinte vrei să fii? Cum vrei să îşi amintească al tău copil de tine?

Te-ai întrebat vreodată ce fel de părinte eşti? Cum te-ai descrie în câteva cuvinte? Sau te-ai gândit măcar ce fel de părinte vrei să fii? Uite-te puţin în oglindă şi gândeşte-te la asta! Va veni o zi în care nu vei mai fi în viaţa copilului tău, nu vei mai fi deloc pe această lume. Cum vrei să rămâi în memoria lui? Ca ce? Ce îţi doreşti să îşi amintească despre tine?

Într-adevăr, cu toţii avem momente când sarcina de a fi părinte este mai grea decât am vrea să fie, când uităm să ne iubim copiii aşa cum sunt, nu aşa cum vrem noi să fie. Şi nu e vorba numai despre ei. E despre noi. Despre a ne deschidem sufletul şi mintea, de a încerca să ne analizăm realist, să ne acceptăm aşa cum suntem, cu bune şi cu rele şi să nu ne dorim să fim pefecți în fața copiilor noștri. Nu există părinţi perfecţi, există părinţi conştienţi!

Dar care sunt paşii pentru a fi un părinte conştient?

  1. Întreabă-te ce e important pentru tine. Ce apreciezi tu la părinţii din jur – Astfel, te vei ajuta să identifici valorile în care crezi. Valorile sunt priorităţile care determină modul în care alegi îţi petreci timpul.
  2. Încearcă să reduci fiecare dintre valorile de mai sus la un singur cuvânt pentru fiecare. Spre exemplu, dacă spui “să am o carieră de succes”, atunci redu valoarea la cuvântul “success”.
  3. Apoi, fă un clasament – Întreabă-te care dintre valorile de mai sus este cea mai importantă. Dacă ar trebui să îmi atribui o singură valoare, care ar fi aceea?
  4. Bazându-te pe lista de mai sus, întreabă-te pe care dintre valori vrei să le transmiţi copilului tău – Creează o listă separată şi prioritizează-le. Poţi adăuga şi valori care nu sunt deja pe lista ta.
  5. În final, întreabă-te cum te ajută toate acestea să răspunzi la întrebarea “Ce fel de părinte vreau să fiu?” Acest lucru include valorile pe care vrei să le transmiţi copilului tău şi pe acelea care sunt cele mai importante pentru tine.
  6. Acum, că ai identificat valorile şi viziunea ta, întreabă-te:

    Ce fac în această privinţă?
    Ce fac bine pentru a atinge aceste valori?
    Ce pot face şi mai bine pentru asta?
    Ce piedici îmi pun pentru a atinge valorile dorite?
    De ce am nevoie pentru a-mi atinge valorile?
     
  7. Identifică noile comportamente pe care vrei să le afişezi şi creează un plan!
  8. Încearcă să împărtăşeşti noile planuri familiei tale şi roagă-i să îţi ofere un feedback asupra îmbunătăţirilor.
  9. Notează-ţi valorile pe un postcard şi lipeşte-l la vedere, pentru a-l vedea cât mai des. Este un pas care te poate înspăimânta un pic, dar care ajută foarte mult.

    Succes!

And you… what do you want to be remembered for?

Sunt fericită că am un soţ şi un copil sănătoşi şi îmi doresc ca în fiecare minut să îi ajut să fie fericiţi şi să îşi atingă potenţialul maxim. Îţi doresc şi ţie acelaşi lucru!

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!