Sari la conținut

Alaptarea prelungita duce la adulti mai destepti

Acesta este unul din studiile care imi confirma ceea ce am simtit intuitiv dupa ce am nascut: ca este bine sa alaptezi cat mai mult.

Cum „rasfoiam” in weekend prin internet, am dat peste o stire despre un nou studiu care arata ca alaptarea prelungita este legata de o inteligenta mai mare si castiguri mai mari ca adult.

Acum legatura intre alaptat si banii pe care o sa ii castige nu o intuisem, dar hai sa vedem ce zice studiul.

Alaptarea poate duce la beneficii in viata adulta cum ar fi realizari academice si un venit bun.

Studiul a luat in calcul 3,493 de nou nascuti din Pelotas, Brazilia si s-a incheiat dupa 30 de ani cand cercetatorii au cerut informatii despre realizarile scolare si venitul obtinut.

Dr. Bernardo Lessa Horta de la Universitatea Federala din Pelotas spune ca „efectele alaptarii asupra dezvoltarii creierului sunt binecunoscute, dar daca aceste efecte persista si in viata adulta nu era inca clar. Studiul nostru ofera prima evidenta ca alaptarea prelungita nu numai ca creste inteligenta pana la cel putin 30 de ani, dar are un impact asupra nivelului social si individual prin realizari academice mai bune si capacitatea mai mare de castig.”

Se stie ca pe termen scurt alaptarea reduce incidenta bolilor infectioase si mortalitatea printre bebelusi. Alaptarea exclusiva este recomandata pentru primele 6 luni dupa nastere si trebuie sa fie continuata pana la cel putin un an.

Clinica Mayo descrie laptele matern ca "standardul de aur pentru hrana sugarilor", deoarece contine echilibrul perfect de nutrienti pentru copil in timp ce stimuleaza corect sistemul imunitar.

Multe studii observationale anterioare care implica alaptarea au fost limitate din cauza structurarii sociale. Mamele care alapteaza pentru durate mai lungi au detinut de obicei functii socio-economice inalte si imbunatatirea accesului acestora la asistenta medicala a dus la supraestimarea beneficiilor alaptarii pentru sanatate.

In timp ce studiile anterioare au fost criticate pentru acest potential factor de confuzie, noul studiu depaseste aceasta problema.

"Ceea ce este unic la acest studiu este faptul ca, in populatia studiata, alaptarea nu a fost mai frecventa in randul femeilor cu studii superioare, cu venituri mari, ci a fost distribuita in mod egal intre clasele sociale", explica dr Horta.

Rezultatele sugereaza ca si cantitatea de lapte consumat ar putea juca un rol.

Citeste despre alaptarea la cerere.

Cercetatorii au descoperit ca alaptarea a dus la o crestere a inteligentei adulte, mai multe rezultate bune scolare si castiguri mai mari pentru adulti si ca amploarea prestatiilor a fost mai mare cu cat alaptarea a fost mai lunga (pana la 12 luni).

Comparativ cu copiii care au fost alaptati pentru mai putin de o luna, copiii alaptati timp de 12 luni au avut cu patru puncte mai mult IQ, 0.9 ani mai multi de scolarizare si au castigat in medie cu 104 dolari pe luna mai mult.

Dr. Horta considera ca este un mecanism biologic pentru concluziile studiului:

"Probabil mecanismul care sta la baza efectelor benefice ale laptelui matern asupra inteligentei este prezenta unui lant lung de acizi grasi saturati (DHAs) regasit in laptele matern, acizi grasi care sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului.  Cantitatea de lapte consumat joaca de asemenea un rol. "

Alapteaza deci cat mai mult ca sa ai un bebelus sanatos si inteligent!

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!