Sari la conținut

Ce si cum sa-i citim bebelusului

Multi parinti se intreaba de la ce varsta pot introduce lectura in viata copilului lor. Si daca o incluzi, ce anume sa ii citesti si cum? Este bine sa o faci de la nastere? Sau sa astepti pana cand cel mic intelege ce ii povestesti si poate raspunde intrebarilor tale? Si mai ales de ce sa faci acest lucru? Iata care sunt recomandarile Valentinei Secara, de formatie invatator educator.

Iata mai jos cateva raspunsuri la aceste intrebari.

Studiile arata ca:
- Bebelusii carora li s-a citit regulat de la varsta de 6 luni au avut o capacitate cu 40% mai mare in a asimila cu usurinta vocabularul in jurul varstei de 18 luni. Bebelusii carora nu li s-a citit au avut o crestere doar de 16% in asimilarea vocabularului. (studiu realizat de catre Pamela C. High, MD si asociatii sai de la Child Development Center de la Spitalul Rhode Island)
- Copiii care beneficiaza de un vocabular bogat (informatie, conversatie, limba in general) pana la varsta de 3 ani, au inregistrat progrese insemnate la scoala. Studiul realizat de Hart Risley arata ca volumul de cuvinte pe care un copil il aude pe ora, pana la varsta de 3 ani, este responsabil cu succesul la scoala. Limbajul trebuie sa fie pozitiv, articulat, directionat catre copil sub forma de conversatie, cu adresarea de intrebari copilului si oferirea posibilitatii de a raspunde/ de a avea o reactie. Studiul arata si ca, in cazul copiilor care au beneficiat de o abundenta in limbaj (sub forma de conversatie, citit cu voce tare etc) pana la varsta de 4 ani, acestia vor fi auzit cu 32 milioane de cuvinte mai mult decat copiii care nu au avut un mediu bogat in limbaj. (Drs. Betty Hart si Todd Risley T., Meaningful Differences in the Everyday Experience of Young American Children; Baltimore: Brooks Publishing, 1996). p. 98.
- Cartile copiilor contin de 3 ori mai multe cuvinte neobisnuite/rare decat conversatiile zilnice parinte – copil. (Donald P. Hays and Margaret G. Ahrens, "Vocabulary simplification for Children: A Special Case of 'Motherese,' " Journal of Child Language, Vol.15, 1988, pp.395-411.)

Daca tii cont de tot ce spun studiile, cand sa incepi lectura cu bebelusul tau si ce carti sa ii alegi?

Iata care sunt etapele „cititorului” si ce anume i s-ar potrivi in termeni de lectura :
Ascultatorul (0-2 luni): raspunde la carticele cu versuri, cantecele, povesti scurte auzite in burta mamei. Cu toate ca nou nascutul nu vede foarte bine, este atras de culorile extrem de vii din carti. Ii place sa auda vocea mamei, asadar orice carte cu povesti pe care ai alege-o ar putea deveni preferata sa in copilarie.
Observatorul (2-4 luni): alege carticele cu un design viu colorat, accentuate, care contin contrast; de asemnea, carti care iti dau posibilitatea sa lansezi o conversatie cu bebelusul tau (atentie, char daca ai o carticica ce contine text, acesta se va ajusta in functie de varsta copilului; poti chiar sa realizezi propriul text).
Degustatorul (4-8 luni): aici am include cartile care au si o margine, un colt de plastic pe care bebelusul tau il poate mesteca, intrucat se pregateste de iesirea dintilor. Cat timp bebelusul tau roade o carticica ii poti citi o alta. Pentru ca i s-a format si deprinderea de a apuca si intensitatea simtului tactil, cartile care contin texturi sunt foarte potrivite, alege carti care stimuleaza diverse simturi, carti care ii stimuleaza vocabularul, cuvinte pe care tu sa le rostesti bebelusului, pentru ca bebelusul tau este in etapa in care retine un volum important in ce le priveste pe acestea.
Ganguritorul (8-12 luni): aceasta este etapa ce precede aparitia limbajului verbal. Copilul tau inmagazineaza o serie de sunete si cuvinte pe care apoi incepe sa le rosteasca si iti ofera posibilitatea de a sarbatori! Daca ai citit cu bebelusul tau de la nastere, vei vedea ca acum anticipeaza monetul lecturii si il savureaza alaturi de tine. Cartile ce contin buzunarase, ascunzisuri pentru diferite personaje ii provoaca o mare placere.
Vorbitorul in cuvinte (12-18 luni): aceasta este etapa in care bebelusul tau incepe sa produca regulat cuvinte (numarul sau rapiditatea producerii acestora variaza de la un copil la altul. Cartile alese vor sprijini dezvoltarea rapida a vocabularului sau. Acum vei exersa si mai mult dialogul si ii vei putea cere copilului tau sa iti arate unde e catelul in carte spre ex. Conversatiile voastre in jurul cartilor vor evolua in functie de ritmul de dezvoltare a limbajului verbal.
Vorbitorul in fraze (18-24 luni): la acest stadiu vei observa ca gradul de concentrare a atentiei copilului tau a crescut. Vei putea citi mai multe carti, in momente variate din zi. Pana la varsta de 2 ani, vei fi citit numeroase carti cu un numar impresionant de cuvinte.
Ca urmare a acestei activitati s-au format extrem de multe conexiuni intraneurale, care au sustinut dezvoltarea limbajului si capacitatea de a gandi. Copilul tau poate prefera in continuare carti cu versuri sau cantecele, are carti speciale, cu personaje prefrate. Chair si cartile parintilor, ce contin imagini, precum “National Geographic”, ii stimuleaza imaginatia si ii dezvolta spiritul de observatie.

 

Mai presus de toate acestea (ce anume alegem, cum ii citim copilului si de ce) e important sa retinem ca lectura la aceasta varsta (si nu numai) are un impact emotional deosebit. Daca intrebati un adult care este cea mai indepartata amintire a sa referitoare la o carte ce i-a fost citita, acesta va avea intai o expresie: una de placere sau de neplacere, in functie de amintirea pe care i-o trezeste aceasta intrebare. Copilul mic retine emotia momentului, modul in care s-a realizat acest act al lecturii si in anumite cazuri mediul unde ea s-a desfasurat (daca era un mediu confortabil sau nu, poate intensitatea luminii, alte elemente ce tin de anotimp sau de mediu efectiv).

Acesta este poate aspectul principal de care trebuie sa tinem cont in momentul in care dorim sa introducem lectura copilului nostru. Inainte de cuvintele pe care le va invata, deprinderile dobandite in urma realizarii unei lecturi constante, copilul invata si retine peste ani cum s-a desfasurat aceasta, ce atasament exista fata de persoana care realiza lectura, cat de placut era mediul in care se desfasura ea.

Aceste aspecte cat si deprinderea in mod corect a ce, cand si cum sa citim copilului asigura un debut al lecturii reusit si sanse mari ca acest comporatment sa continue si in etapele urmatoare din viata copilului.

Foto: Hepta
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!