Sari la conținut

De ce își țin bebelușii pumnii strânși?

Ești mămică pentru prima dată? Și abia ai ajuns acasă cu puiul tău? Înseamnă că ești fascinată de tot ce se întâmplă cu prichindelul tău. Cum tresare, cum se mișcă, grimasele pe care le face, zâmbetele pe care ți le aruncă, cum respiră... Și, cu siguranță, ai observat că îşi ţine pumnişorii strânşi. Iar dacă încerci să îi descleştezi degetele, fie le va deschide ca să apuce degetul tău, fie va opune rezistenţă sau va începe să plângă. Care este explicația?

Evoluția unui nou-născut, mai ales în primele săptămâni de viață, este fascinantă. Cu siguranță, ai observat și tu acest lucru încă din primele minute în care ți-ai ținut puiul în brațe. Deși pare atât de mic și de fragil, el este dotat cu toate refelexele pentru a trăi şi a se dezvolta.

Despre unul dintre aceste refelxe vom vorbi în continuare. Mai precis, reflexul de a apuca. Ai observat cum bebe îşi ţine pumnişorii strânşi, ca un pugilist în miniatură, gata de a intra în ring. Iar dacă încerci să îi descleştezi degetele, fie le va deschide ca să apuce degetul tău, fie va opune rezistenţă sau va începe să plângă.

Care este explicația? Este vorba despre un reflex datorat instinctului de supravieţuire. Unul dintre cele 75 de reflexe “primitive” cu care se naște orice prichindel, unele dintre ele fiind testate imediat după naștere.

►Citește și Bebelușul la 0-3 luni. O multitudine de cuceriri

Revenind la refluxul de a apuca, până la 4 luni bebeluşul îşi dezvoltă destulă coordonare a muşchilor pentru a apuca şi strânge chiar obiecte mici care se afla în raza lui vizuală şi la o distanţă mică de el. Bebelușul începe să atingă şi să prindă în mânuţe, dar fără a le putea strânge, lucruri uşoare care-i cad în mânuţă şi să le ducă la guriţă. Pentru că nu are capacitatea de a le strânge conștient şi nici de a prinde lucruri mici, îi vor scăpa multe lucruri printre degete.

Pe măsură ce văzul bebeluşului se îmbunătăţeşte, el va fi capabil să urmărească vizual obiecte şi să se lupte în a le apuca când se mişcă. 
Treptat, până la vârsta de 4 luni, bebelușul își va descoperi și degetele, pe care le va îndrepta tot mai mult spre guriță, apărând astfel suptul degeţelului, un obicei normal această perioadă.

Sursa: KidSpot

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!