Sari la conținut

Studiu: De ce este periculos ca nou-nascutii sa doarma pe canapea

Ai grija unde si cum pui nou-nascutul sa doarma. 1 din 8 cazuri de moarte prin sufocare au loc pe canapeaua din sufragerie.

Desi pare cel mai sigur loc din lume, mai ales ca sufrageria este in permanenta animata de membrii familiei, canapeaua reprezinta un loc periculos.

Dr. Jefferey Colvin, pediatru la Children’s Mercy Hospital din Kansas City impreuna cu echipa sa de cercetatori au analizat datele provenind de la 7,934 de morti subite si le-au comparat pe cele care au avut loc pe canapele, patuturi sau cosuri pentru nou-nascuti.

Nu este primul studiu care atentioneaza asupra periculozitatii canapelelor, insa noul studiu incearca sa identifice factorii importanti care reies din aceste evenimente nefericite.

Un profesor de pediatrie de la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School,  Barbara Ostfeld, spune ca nu exista un singur risc asociat cu canapelele, ci sunt riscuri multiple.

Aproape trei patrimi din mortile nou-nascutilor au avut loc inainte de varsta de trei luni, au descoperit cercetatorii.  Este evident ca aceasta este perioada cea mai periculoasa, cand bebelusul nu se poate intoarce singur de pe o parte pe cealalta si nu poate reactiona corespunzator daca isi baga fata in asternut si se sufoca.

Pediatrii sfatuiesc de mult timp parintii sa puna nou nascutii sa doarma pe spate, singuri si pe o suprafata tare, neteda si fara perna. In ciuda acestor sfaturi, studiul a identificat faptul ca atunci cand vine vorba de un loc comun pentru intreaga familie, de sufragerie, parintii tind sa puna nou nascutul pe burta pe canapea, ceea ce nu fac in camera copilului, in patutul sau cosul lui.

Dr. Colvin spue ca la asta contribuie sentimentul parintilor ca daca sunt treji sau supravegheaza copilul, acestuia nu i se poate intampla nimic.

In cadrul studiului s-a identificat faptul ca cei mai multi parinti impart canapeaua cu un nou nascut pe care il pun langa ei. Dar parintii extenuati pot adormi mult mai usor decat cred ei, alaturi de nou nascut. Astfel, unele canapele sunt presate de greutatea adultului si bebelusul poate aluneca usor in locuri in care nu poate respira.  

Nou nascutii gasiti morti pe canapea au fost in marea majoritate gasiti stand pe o parte, si nu cu fata in jos ca ceilalti bebelusi. Practic, au ajuns la marginea canapelei si materialul moale al acesteia nu le-a mai permis sa rasufle.

Citeste si despre factorii care influenteaza sindromul mortii subite.

Dr. Ostfeld, directorul programului de la SIDS Center din New Jersey a zis „Multi parinti gandindu-se la siguranta spun ca este sigur daca plaseaza copilul intre corpul lor si spatarul canapelei. Din pacate, se poate intampla ceva neprevazut.” De aceea, dr. Colvin subliniaza ca nou nascutii trebuie “sa doarma singuri in patutul lor, pe spate, indiferent daca este vorba de un somn de zi sau unul de noapte. Este singura situatie in care nu conteaza daca parintele este treaz sau doarme.”

Atentie marita deci unde lasi nou nascutul sa doarma. Chiar daca ti se pare mai simplu sa il iei langa tine in sufragerie, pe canapea, chiar daca este vorba de mai putine plansete, gandeste-te ca s-ar putea intampla ceva rau in orice moment. Lasa-l sa doarma in patul lui, pe spate si fara perna. Oricat de greu ti se va parea la inceput. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!