Sari la conținut

Tipuri termometre pentru masurarea temperaturii bebelusilor

Febra nu este o boala, ci este un simptom al unor infectii virale sau bacteriene. Febra este si indicatorul care arata ca sistemul imunitar al copilului a reactionat in fata unui atac viral sau bacterian. De aceea cea mai buna masura inainte de a da copilului antitermice este ca valoarea temperaturii sa fie urmarita cu atentie prin masurarea temperaturii corpului, iar in functie de valori, sa se ia masurile potrivite.

 

Termometrul si varsta

Exista mai multe tipuri de termometre: cu mercur (din sticla), digitale, cu infrarosu, timpanice (pentru urechi), orale - tip suzeta, termometre pentru frunte si axiale, instantanee. Benzile speciale pentru fruntea copilului nu masoara temperatura corect si nu sunt recomandate.

Metodele prin care se poate masura temperatura unui copil, depinde de varsta acestuia. Pentru nou-nascuti este recomandat un termometru rectal. Este cea mai sigura metoda si bebelusii mici nu se pot impotrivi prea tare acestui tratament.

Pentru copiii cu varste intre trei luni si patru ani, cea mai buna metoda de masurare a temperaturii este cea rectala. Adoua optiune este cea orala (numai cu suzeta termometru si numai daca bebelusul accepta suzeta), spun medicii. Este util si termometrul timpanic, acceptat mult mai usor de copii odata ce au crescut. Insa rezultatele sale nu sunt foarte sigure.

Pentru copiii de peste 5 ani temperatura se poate lua si oral, daca ei prefera in acest mod. Nu se ia imediat dupa masa.
 

Ce termometru alegi?

Atunci cand alegi un termometru trebuie sa tii seama de mai multe lucruri. Sa iti ofere temperatura corecta si sa fie acceptate cu usurinta de copii, intrucat uneori poate fi necesar sa iei temperatura de mai multe ori intr-o ora. Bazandu-ne pe recomandarile medicilor si pe experienta, am facut o lista cu avantaje si dezavantaje ale tipurilor de termometre:

1) Termometrul tip suzeta nu trezeste un bebelus si masoara temperatura in maxim trei minute. Multi parinti spun insa ca nu seamana suficient cu o suzeta si bebelusii o resping. Nu se foloseste daca bebele are sub 3 luni. Nu ofera la fel de multa siguranta ca un termometru digital rectal.
2) Termometrul digital citeste temperatura in maxim un minut. Sunt cele mai sigure care se gasesc acum pe piata. Pot fi folosite axial, rectal sau oral. Uneori zgomotul sau poate trezi un bebelus adormit.
3) Termometrul instantaneu (axial), masoara temperatura in numai 2-3 secunde, dar este mai greu de folosit in cazul unui copil agitat.
4) Termometrul cu mercur ofera o citire foarte corecta a temperaturii si nu face zgomot. Ca un contraargument poate fi mentionat faptul ca masurarea temperaturii dureaza 2-3 minute. Nu se mai gaseste acum pe piata, considerandu-se mercurul a fi prea periculos.
5) Termometrul timpanic este un termometru electronic care masoara temperatura in maxim cinci secunde, insa necesita aplicarea corecta in canalul urechii pentru masurarea corecta. Nu este indicat in cazul bebelusilor.
6) Termometrul cu infrarosu masoara temperatura fara sa fie necesar contactul direct cu copilul. Se poate tine la 5-8 cm de fruntea copilului. Sunt nou aparute pe piata

 

Observatii.

De fiecare data cand iei temperatura trebuie sa fii atenta ca termometrul sa functioneze corect. Termometrele digitale de multe ori dau erori. In plus, cum cele mai multe functioneaza pe baza de baterii pot ramane fara si sa arate cu totul altceva decat este real. Este util sa pastrati indicatiile producatorului si sa le consultati de cate ori exista dubii.

Temperatura corpului difera in functie de locul in care masurati. Astfel, este considerata febra o temperatura peste 37,2°C axial, 37,5°C oral si 38°C masurata rectal.

Temperatura variaza si in functie de ora. Noaptea corpul are o temperatura mai mica.

Nu se ia temperatura imediat dupa baie pentru ca veti avea valori mai mari decat normal. Nu se ia temperatura nici daca cel mic este incalzit dupa o partida de joaca.

 

Citeste si:

Cinci simptome pe care nu trebuie sa le ignori

Afla totul despre febra la copil si modul in care trebuie sa intervii
Medicamentul minune: apa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Bobo

    Bianca, sa inteleg ca iti plac laughingAnonim: muemutlsc pentru mesaj, si nu stiu de unde sa iei sirop de porumb. Este necesar in unele retete pentru ca se comporta diferit la temperaturi inalte. Nu stiu prea multa chimie, dar am priceput eu ceva. Sper sa gasesti totusi sirop de porumb happyFancy Cake, mi-a placut mult gustul la varianta cu albus, dar mi s-au parut mai greu de lucrat cu ele. Cred ca trebuie sa o mai incerc odata.Coco, muemutlsc!Adela, ne vedem, abia astept sa vad ce minunatii s-au pregatit happy

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!