Sari la conținut

Ochelarii de soare pentru copii, o necesitate sau un moft?

Nu știu la voi cum e, dar fii-mea e mare fan ochelari de soare. Și asta probabil pentru că și eu sunt. Dacă ar fi după ea, ar purta ochelari de soare chiar și când plouă și e groaznic de înnorat.

Așa că, chiar dacă vremea asta este cam capricioasă, eu am vrut să știu ce spune un specialist oftalmolog despre ochelarii de soare la copii. Dacă sunt o necesitate sau un moft, dacă e bine sau nu să-i poarte, de la ce vârstă, ce dimensiuni trebuie să aibă, la ce să fim atenți când îi cumpărăm ca să nu expunem ochii copiilor la niște riscuri pe care cu siguranță nu ni le dorim.

Am apelat la Dr. Roxana Cozubaș, medic specialist oftalmolog cu experiență în oftalmologie pediatrică, pentru a îmi spune mie, dar și vouă la ce să fim atenți și cum să ne ferim copiii de niște probleme ce pot deveni grave în timp.

Pe Dr. Roxana Cozubaș am cunoscut-o personal în timpul unui consult de rutină la care am fost cu Sophie și am rămas plăcut impresionată de răbdarea și profesionalismul de care a dat dovadă, căci, nu-i așa, știm cu toții că nu-i deloc ușor cu copiii mici. Dacă vreți să aflați mai multe informații despre ea sau informații importante de specialitate o puteți umări pe pagina de Facebook Dr. Roxana Cozubaș sau pe site-ul roxanacozubas.com.

Așadar, iată ce am aflat:

Sunt necesari ochelarii de soare pentru copii sau este doar un moft? 

Ochii copiilor sunt foarte expuşi la radiaţiile ultraviolete (UV) care provin din lumina emisă de soare. Structurile oculare sunt încă incomplet dezvoltate, iar efectul care apare asupra cristalinului (lentila din interiorul ochiului) este cumulativ în timp.  Din păcate, expunerea la soare şi, implicit, la UV se face din ce în ce mai mult în ultimii ani, din cauza micşorării stratului de ozon care ne protejează. Altitudinea şi suprafeţele reflectante (apă, nisip, zăpadă) sunt factori care cresc efectul lor nociv. Pentru că razele ultraviolete nu sunt vizibile, trebuie sa punem ochelari de soare copilului în orice perioadă în care noi, ca adulţi simţim nevoia să ne protejăm vederea.

De foarte multe ori observ în parc părinţi care poartă ochelari de soare, însă cei mici nu au nici măcar o pălăriuţă, merg prin soare fără nicio protecţie. Nu trebuie să dăm nici în extrema cealaltă, să supra-protejăm copilul de soare, însă se impune ca la orele în care lumina are o intensitate mare, să punem copilului pe cap o pălărie/şapcă, să tragem copertina căruciorului, să căutăm mai multă umbră, iar când mergem la mare sau la munte, să îi punem şi ochelari de soare.

Nu vă lăsaţi păcăliţi de mitul conform căruia iarna nu sunt ultraviolete, din contră, ele pot fi reflectate de zapadă, iar acest lucru le face foarte dăunătoare.

► Citeşte şi Ochelari de soare pentru copii. Cum alegi perechea potrivită?

Deci soarele de „iarnă” este la fel de periculos ca cel de „vară”.

De la ce vârstă le putem pune copiilor ochelari de soare?

Ochii copiilor (încă de la vârsta de 2-3 ani) trebuie protejaţi prin utilizarea ochelarilor de soare, deoarece radiaţiile UV ajung direct pe retină, ţesutul de pe fundul de ochi, iar degenerescenţa acesteia este o boală ireversibilă care începe încă din copilărie. Deteriorarea cristalinului care are loc tot acum, poate duce la cataractă instalată timpuriu (la vârsta adultului).

(…)

Citeşte mai mult pe fricidemămici.ro
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!