Sari la conținut

Parenting fără NU! Cum poți opri un copil din joacă fără să provoci o criză

Copii mici, probleme mici. Copii mari… probleme mari. Sau un fel de traducere pe înțelesul tuturor a problemelor cu care orice părinte se confruntă, căci nu este ușor să crești un copil, mai ales unul cu vârsta între 3 și 5 ani, fără să folosești cuvântul “NU”. Pentru că cei mici nu acceptă prea ușor interdicțiile, mai ales atunci când ele intervin în momentul în care ei se joacă. Prin urmare, cum evităm un episod de tantrum?

Din momentul în care începe să meargă, un copil intră în marea aventură a vieții, iar părinții dau examenul răbdării. Căci, indiferent de cât de multă bunăvoință ar avea un adult, oricui îi este greu să reziste ore întregi alături de un copil fără să spună “Nu pune mâna acolo”, “Nu te sui acolo”, “Nu mai trage pisica de coadă”, Nu mai băga jucăriile în guriță”, “Nu te mai juca cu tableta” etc. Potrivit psihologilor de la modernparentingcenter.com, copiii au nevoie de multe explicații, repetate la nesfârșit, bine argumentate, ale diverselor interdicții și recomandă cu îndârjire a se evita cuvântul “NU”.
Însă cum îl poți evita pe acest “NU” fără să provoci o criză de nervi? De câte ori cel mic n-a protestat, mai mult sau mai puțin vehement, că nu vrea să meargă la somn sau nu vrea să mănânce ori nu vrea să renunțe la desenele animate? În unele cazuri, întreruperea unui moment de joacă înseamnă motivul izbucnirii unei crize de furie, de plânsete, ba chiar și lovituri, nu?

►Citește și Cum să limitezi timpul de tabletă

Pe lângă foarte multă răbdare ai nevoie și de un cronometru vizual în spațiul în care cel mic își desfășoară activitatea: living, dormitor, bucătărie. Nu neapărat un ceas, căci cei foarte mici nu știu să citească ora, însă o clepsidră, de exemplu, poate fi de mare ajutor. Scopul nu este să-l înveți pe cel mic cât este ceasul ci să conștientizeze valoarea timpului și că, la un moment dat, sesiunea lui de joacă se va încheia. Prin urmare, atunci când prichindelul se joacă în camera sa și, peste 10-15 minute va fi ora prânzului, anunță-l că urmează să servească masa. Întoarce-i clepsidra și atenționează-l că, atunci când tot nisipul se va scurge in partea de jos, va trebui să lase deoparte jucăriile sau tableta și să vină în bucătărie.

În afară de clepsidră, mai poți folosi un cronometru foarte colorat, în genul celor pe care le folosești atunci când fierbi oul ori un ceas clasic cu alarmă. Chiar și ceasurile digitale sunt de mare ajutor, mai ales dacă au un afișaj destul de mare și colorat.
Iar când timpul s-a scurs, nu-i spune celui mic “Nu te mai juca. Du-te și mănâncă!”. “Gata! Au trecut cele 5 minute. Acum, hai să mâncăm!” sau “E vremea pentru o poveste!”, în cazul în care e ora de culcare. Și tot așa… chiar și diversele sarcini casnice precum ordinea în cameră sau aranjatul hăinuțelor se pot deprinde mult mai ușor și mai plăcut folosing această metodă. “Te mai joci ]nc[ 5 minue, iar apoi îmi arăți cât de repede poți strânge tu toate jucăriile de pe jos!”.

►Citește și Copilul la 3-4 ani: 20 de motive de plâns din senin

Poate acest stil nu va prinde de la prima încercare însă, cu foarte multă răbdare și perseverență, poate da rezultate!

Tu ce alte metode folosești pentru a-l ocoli pe “NU”?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!