Sari la conținut

Yoga pentru copii. Beneficii și recomandările specialistului

Dacă deja practici yoga, atunci știi cât de benefice pot fi exercițiile și pentru copilul tău. Dacă nu, încercăm să-ți prezentăm care sunt beneficiile acestui tip de mișcare și în ce fel îți poate influența prichindelul.

Care este vârsta ideală pentru un copil să înceapă cursurile de yoga?

Sunt mai multe variante de răspuns în funcţie de şcoala de yoga. Unele susţin că vârsta ideală ar fi 8 ani, altele afirmă că se poate şi mai repede, chiar şi de la 3 ani. Din punctul meu de vedere, bogăţia cu care vine această artă poate fi interiorizată mult mai eficient pas cu pas, începând cu vârsta de 6 ani. Poate să fie o activitate de calitate, în care să se regăsească mişcarea, povestea şi jocul, în care să se însuşească postura corectă a corpului, în care să înveţe cât de importantă este respiraţia şi la copiii de grădiniţă, doar că aspectele mai profunde vor fi atinse mai târziu.

Beneficiile exercițiilor de yoga pentru copii:

  • Cunoaşterea corpului fizic şi creşterea respectului pentru măreţia lui
  • Conştientizarea bogăţiei lumii înconjurătoare (plante, animale, oameni, munţi, ape, etc. Realizează că pot învăţa, prin observaţie, de la tot universul în complexitatea lui
  • Dezvoltarea puterii, flexibilităţii, rezistenţei
  • Dezvoltarea încrederii, atenţiei, capacităţii de concentrare, interacţiune socială, a înţelegerii şi acceptării celor cu care interacţionează
  • Stimularea creativităţii, a exprimării de sine
  • Însuşirea unor instrumente de gestionare a situaţiilor dificile

De asemenea, mai multe probleme de sănătate pot fi corectate prin yoga: disfuncţionalităţi ale sistemului respirator, digestiv, articular, osos, muscular; ameliorarea dificultăţilor de ordin tactil (hipo/hiper senzitivitate). Chiar și unele probleme de comportament pot fi adjustate: deficitul de atenţie, de integrare, de socializare (disfuncţionalităţi comportamentale ), stări anxioase.


Care sunt cele mai uzuale exerciţii de yoga pentru copii?

Exerciţiile pentru postura (întărire, relaxare, răsucire), echilibru, întărirea musculaturii, elasticitate (mai mult pentru păstrarea ei), exerciţii cu poziţia inversă a corpului, exerciţii de concentrare.

În mod obişnuit durata unei sesiuni de yoga pentru copii depinde de vârsta lor. Astfel, copiii între 3 și 6 ani – maximum 45 de minute, cei între 6 și 13 ani – 1 oră, iar adolescenții – 1 oră și 30 de minute.
Cât despre echipamentul de yoga, acesta nu este deloc unul costisitor. Cei mici au nevoie de îmbrăcăminte comodă, o salteluţa de yog și apă.

Yoga în familie

Părinţii care practică sau care au informaţia reală în legătură cu această artă sunt cei care îşi aduc copii la yoga. Și este recomandat să vină împreună la “yoga family”. Se construieşte o relaţie minunată şi, astfel, această activitate se poate integra foarte uşor ulterior în acel timp de calitate petrecut în familie.
Iar pentru părinţii care nu practică, ar fi mult mai uşor să înţeleagă ce este yoga şi cum îşi pot încuraja copii să se joace şi acasă în acest mod. Ca orice activitate, yoga devine din ce în ce mai accesibilă, dacă exersăm cât mai mult şi ușor-ușor o transformăm într-un stil de viaţă.

Pe Andreea Andrei, instructor certificat Jogamoka, o puteți găsi și aici.

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!