Sari la conținut

Mama la 50 de ani

Nu este nicidecum o stire mai senzationala. Este o realitate a zilelor noastre si o tendinta care incepe sa capete consistenta.

Semnalele vin din tarile dezvoltate unde femeile devin mame la varste tot mai inaintate. Intr-o statistica provenind din Marea Britanie se arata ca in 2012 au devenit mame 154 de femei peste 50 de ani. Nu pare mult, insa ganditi-va ca este  o crestere de peste 100% fata de cifrele din 2008, in ciuda riscurilor pentru sanatatea bebelusilor si a mamelor.

Femeile mai in varsta sunt mai predispuse pierderilor de sarcina si sarcinilor ectopice, in timp ce bebelusii lor sunt si ei predispusi, la randul lor, anomaliilor genetice.

Nu numai numarul mamelor peste 50 de ani a crescut, ci si cel al mamelor peste 40 de ani. In total, procentul mamelor peste 35 de ani a ajuns deja la 20% din totalul nasterilor din Marea Britanie, iar tendinta este in crestere. In acelasi timp, a scazut procentul mamelor sub 25 de ani, ajungand la jumatate fata de cifrele din anii 70.

Aceste tendinte sunt date in principal de presiunea la care sunt supuse femeile de a avea si a urma o cariera, dar si de avansul tehnologic care le permite acum femeilor sa ramana insarcinate la varste mai inaintate. Femeile sunt dispuse sa astepte si sa riste sa aiba copii mai tarziu in viata si considera ca mai intai trebuie sa aiba o viata personala si o cariera stabile inainte de a da nastere unui copil.

Louise Silverton, director la Royal College of Midwives a declarat: „Exista un numar crescut de femei mai in varsta care dau nastere si aceste femei tind sa aiba mai multe complicatii decat femeile tinere.” Pe langa problemele descrise mai sus, femeile mai in varsta au si alte probleme de sanatate cum ar fi tensiunea arteriala, diabetul si probleme cu placenta.

In acelasi timp Royal College of Obstetricians and Gynaecologists a avertizat ca femeile peste 40 de ani sunt de trei ori mai predispuse sa isi piarda copilul decat mamele mai tinere, iar bebelusii lor sunt mai predispusi bolilor sau anomaliilor cum ar fi sindromul Down.

Opinia publica este insa impotriva femeilor care doresc sa devina mame la varste inaintate, in afara anilor de fertilitate normala. Un sfert dintre respondentii unui studiu recent au considerat ca femeile ar trebui sa nu aduca pe lume copii dupa ce au trecut de 40 de ani. 31% dintre ei au considerat ca limita de varsta din Marea Britanie pana la care inseminarile artificiale sunt suportate de sistemul de sanatate este prea mare (limita este de 42 de ani).

Specialistii atrag atentia ca dublarea nasterilor peste 50 de ani nu este naturala, deoarece nu s-a inregistrat nici o schimbare in media de varsta la care se instaleaza menopauza.

In Romania

Conform unui studiu realizat de Institutul National de Statistica - Evolutia natalitatii si fertilitatii in Romania - „modelul reproductiv, format in tarile vest-europene din anii ’70, a influentat modelul reproductiv din Romania din ultimele trei decenii si anume cuplurile isi doresc un numar mic de copii, adusi pe lume la o varstă mai ridicata si îin proportie din ce in ce mai mare de mame necasatorite. Acest model a devenit din ce in ce mai raspandit incainainte de 1989 si procesul s-a accelerat dupa acest an”.

In Romania, ponderea femeilor care devin mame intre 30 si 35 de ani se situeaza in jur de 24%, a mamelor cu varste intre 35 si 40 de ani in jur de 15% si peste 40 de ani in jur de 2-3%.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!