Sari la conținut

Avortul spontan

Conform OMS avortul este definit ca intreruperea sarcinii inainte de 20-22 saptamani de gestatie sau la expulzia unui produs de conceptie cu o greutate mai mica de 500 de grame. Riscul unui avort spontan la o femeie, care nu prezinta antecedente, este de 15%. La femeile, care au prezentat un avort spontan in antecedente, riscul unui avort spontan creste la 20%, iar daca a prezentat doua avorturi spontane in antecedente consecutive acest risc ajunge la 35%.

Avortul clinic are mai multe forme clinice:

► Iminenta de avort.
► Avortul spontan incipient.
► Avortul in evolutie (in curs).
► Avortul incomplet.
► Avort spontan complet.
► Avortul retinut.

Conform termenului de gestatie cand se produce avortul spontan este clasificat astfel:

► precoce (inainte de 12 saptamani de gestatie);
► tardiv (intre 13 si 22 saptamani).

Important! S-a stabilit, ca femeile, ale caror mame au avut mai multe sarcini pierdute in mod spontan au un risc crescut de a avea o problema identica.

Incidenta avorturilor la numarul total de sarcini uterine confirmate este in medie de 10% .

Semnele lare care indica un avort spontan sunt pierderi de sange rosu si contractii uterine dureroase exprimate prin dureri lombare sau abdominale intense.

Modificarile colului uterin sunt diferite in functie de tipul de avort spontan:

► in iminenta de avort, colul uterin este inchis, iar femeia acuza dureri in regiunea lombara sau suprasimfizara. Eliminarile din vagin sunt obisnuite sau putin sanguinolente;
► in avortul incipient colul uterin se scurteaza, orificiul extern se dilata. Durerile sunt insotite de aparitia eliminarilor sanguinolente. Creste excitabilitatea uterului;
► in caz de avort in evolutie colul uterin este deschis suficient pentru trecerea produsului de conceptie, iar hemoragia se intensifica;
► avortul incomplet se defineste ca expulzie partiala a produsului de conceptie din cavitatea uterina. Contractiile sunt dureroase, hemoragia este pronuntata, cu cheaguri mari de sange. Colul uterin este penetrabil pe tot parcursul;
► avortul complet se caracterizeaza prin expulzia totala a produsului de conceptie. Colul uterin se prezinta scurtat, canalul cervical este dilatat, se observa scurgeri mici sanguinolente din uter. La tactul bimanual uterul este dur, micsorat in volum.

Tabloul clinic difera in functie de varsta sarcinii:

► in termene precoce ale sarcinii avortul spontan va debuta prin aparitia eliminarilor sanguinolente imediat dupa aparitia durerilor colicative,
► in sarcina avansata avortul spontan evolueaza prin aparitia durerilor, dupa ce va urma expulzia produsului de conceptie si apoi aparitia eliminarilor sanguinolente.

Principalele cauze care duc la aparitia avortului spontan

► Ovulare: anomaliile genetice, anomalii ale gametilor, tulburari endocrine, anomalii de placentatie.
► Anexiale: insertia joasa a corionului (placentei), infarctele sau chisturile placentare.
► Materne: afectiuni uterine (anomalii anatomice ale uterului, endometritele, insuficienta ismicocervicala, modificari anatomice ale miometrului); afectiuni anexiale (inflamatii sau tumori ale anexelor uterine), cauze generale (boli infectioase, endocrine materne, factori imunologici).
► Externe: carentele alimentare, intoxicatiile exogene, traumatismele.

Avortul spontan este favorizat de o serie de factori de risc: antecedente personale, afectiunile inflamatorii ale uterului, chiuretajele cavitatii uterine in antecedente, evolutia complicata a perioadei de lauzie sau postavort, fiind cele mai frecvente.

Schimbari morfologice

Sub influenta factorilor declansatori avortul poate incepe cu moartea primara a embrionului, modificarile patologice duc la aparitia contractiilor uterine si expulzia ulterioara a produsului de conceptie. La moartea primara a embrionului vilozitatile coriale se golesc, membrana deciduala se dezintegreaza si se dezlipeste treptat de pe peretele uterului, in alte cazuri mai intai apar contractiile uterine, care duc la dezlipirea corionului, iar produsul de conceptie moare secundar.

Teste speciale si investigatii care confirma iminenta de avort spontan sau avortul in evolutie:

► Examenul ultrasonografic: permite aprecierea starii embrionului, gradului de decolare a corionului.
► Aprecierea indicelui cariopicnotic
► Aprecierea temperaturii bazale, care scade sub 37°C.
► Examenul ginecologic bimanual, in cadrul caruia se apreciaza dimensiunile uterului, excitabilitatea si contractilitatea lui.

Masuri generale de prevenire a avortului spontan il reprezinta corectarea carentelor alimentare, prevenirea intoxicatiilor voluntare sau profesionale, asigurarea unui somn normal, reglarea tranzitului intestinal. Este extrem de utila educatia si informarea femeilor care prezinta risc de avort spontan despre primele simptome ale afectiunii, la fel si despre masurile care pot sa previna avortul spontan.

Este esentiala evitarea eforturilor fizice excesive, evitarea starilor de tensiune, in paralel cu depistarea cauzelor fiziologice ale avortului spontan anterior si inlaturarea lor, in masura posibilitatilor.

In caz de iminenta de avort spontan sau de avort incipient, procesul se poate remite spontan sau sub influenta tratamentului, dar in etapa avortului in evolutie este ireversibil.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Gemina

    Sunt insarcinata in 5 saptamani si 4 zile am fost la eco vaginal D1= 0,77 cm, D2=0,46cm. Problema mea este ca de 3 zile i-mi curge un lichid maroniu(doar cand fac spalaturi vaginale) va rog sa ma ajutati sa-mi dati un raspuns daca e normal sau e un avort spontan.Doctorului i-am spus de scurgerea aceasta si mi-a spus ca totul e bine doar sa stau la repaus. Sunt in strainatate singura si nu stiu cat poate fi de periculos pentru mine si pentru copil. Va rog ajutati-ma. Ce sa fac daca e un avort spontan la 5 saptamani si 4 zile e nevoie de un chiuretaj sau nu?

  • Ene maria

    Ultima menstruatie 4mai08.
    Test sarcina poyitiv 05iunie08
    De doua ori surgeri de culoare maro inchis. Doua ecog, in primul nu s-a vazut punctul alb din saculet, la cel de-al doilea facut azi 02iulie se vede punctul dar nu bate inimioara.Mai am la dispozitie o saptamana sa ma decid si sa repet eco.Eu cred ca aabia acum fac 5 sapt. doctorii spun ca am 6 si ca nu e dezvoltat + ca e mort.Am nevoie de sprijin in primul rand moral. Ma agat cumva de un fir de ata;

  • Elektra_twice

    Buna! eu am trecut luna trecuta printr-o situatie foarte dureroasa, nu atat fizic, pe cat sufleteste. Am facut avort spontan si eram insarcinata in 13 saptamani. Doctorul mi-a spus ca nu e nevoie de chiuretaj, ca am eliminat complet copilul. Ma doare sufletul cand ma gandesc la acele momente, psihicul meu e la pamant. Si totusi au trecut mai mult de 4 saptamani de atunci, dar ciclul inca nu mi-a venit. Este normal?

  • Ionelajp23

    ce sa zic sunt gravida in 6 sapt.ma simt f rau.am dureri de burta, stomac, mijloc si stari de greata.nu pot manca mai nimic si nu pot dormi.sunt foarte departe de casa si ami fac atatea griji..

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!