Sari la conținut

Concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului 2018: Cum se obțin și ce s-a schimbat anul acesta

Concediul de creștere a copilului (CCC) în vârstă de până la doi ani poate fi acordat oricăruia dintre părinți, potrivit legislației în vigoare. În perioada de CCC, părintele beneficiar are dreptul la o sumă de bani pentru care e prevăzută de lege atât o limită minimă (recent majorată, dar nu semnificativ), cât și o limită maximă, în vigoare de puțină vreme. Drepturile acestea nu se pot transfera de la un părinte la altul, iar condițiile de acordare a concediului și banilor se referă la o perioadă minimă în care se contribuie la stat și nu numai. În situații de excepție, beneficiarul poate să obțină bani și din alte surse în timpul CCC.

Legea dă dreptul atât mamei cât și tatălui să obțină concediul și banii aferenți pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (trei ani, pentru copilul cu handicap). Pentru asta, trebuie să fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010.

"Persoanele care, în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit (...), beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară", prevede actul normativ amintit.

În afară de banii obţinuţi din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, cele 12 luni de venituri necesare anterior naşterii copilului pot fi constituite integral şi din perioade în care, de exemplu, solicitanţii au beneficiat de şomaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fără plată pentru creşterea copilului.

Important! Banii și concediul de creștere a copilului se cuvin pentru fiecare dintre nașteri, dacă părinții au mai mult de un copil.

În afară de condițiile de mai sus, părintele care vrea să intre în CCC trebuie să îndeplinească și următoarele condiții:

(...)

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!